Na Jang-c-ťiang se potopila loď se 458 lidmi. Z trupu je slyšet volání o pomoc

Na Jang-c-ťiang se potopila loď se 458 lidmi. Z trupu je slyšet volání o pomoc Zdroj: Reuters

Tragédie v Číně: Na Jang-c-ťiang se potopila loď se 458 lidmi. Z trupu je slyšet volání o pomoc

Na jihočínské řece Jang-c-ťiang se v pondělí v noci při silné bouřce potopila osobní loď se 458 lidmi na palubě. Z vody se jich podle agentur a čínských médií podařilo vytáhnout jen 12. Potvrzených obětí je zatím málo, protože loď se převrátila a leží na dně v hloubce 15 metrů. Na hladině je vidět pouze její malá část. Záchranné práce pokračují, komplikuje je však silný vítr a déšť. Z trupu převrácené lodi je prý slyšet klepání a volání o pomoc.

Loď plula po řece z východočínského Nankingu do středočínského Čchung-čchingu. Potopila se během silné bouře kolem půl desáté v noci místního času, nedaleko města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Podle čínských médií bylo na palubě 458 lidí, z toho přes 400 čínských pasažérů, pět zaměstnanců cestovních kanceláří a 47 členů posádky. Většinu cestujících prý tvořili turisté mezi 50 a 80 lety.

Zachránit se zatím podařilo mimo jiné kapitána lodi a hlavního inženýra. Plavidlo se podle nich potopilo "během jedné či dvou minut" poté, co ho zasáhla tropická bouře. Hloubka koryta na místě nehody je prý až 15 metrů. Při pátrání po pohřešovaných pomáhá asi stovka lodí a 20 potápěčů. Na pomoc dorazila také policie a několik stovek příslušníků armády, včetně 140 potápěčů. Záchranáři se snaží vyřezat do trupu lodi díru, aby umožnili záchranu lidí, kteří mohli přežít ve vzduchových kapsách.

Na místě nehody je už také čínský premiér Li Kche-čchiang.

Loď s názvem Východní hvězda patří společnosti Chongqing Eastern Shipping, která se zaměřuje na přepravu turistů. Plavidlo dlouhé 76 metrů z roku 1994 mělo celkovou kapacitu 534 cestujících. Turisté na lodi je měli koupený zájezd s cestovní kanceláří Shanghai Xiehe.