Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

USA vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus

Spojené státy dnes formálně vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Vymazání Kuby z černé listiny je klíčovým krokem pro obnovení diplomatických vztahů, které byly zpřetrhány po kubánském komunistickém převratu z roku 1959. Nyní se očekává, že Havana i Washington opět otevřou svá velvyslanectví. Termín, kdy se tak stane, zatím znám není.

Kuba byla na americkém seznamu států podporujících terorismus 33 let. V rámci politického usmíření obou zemí oznámil americký prezident Barack Obama v polovině dubna Kongresu, že hodlá Kubu z listiny vyškrtnout. Zákonodárci poté měli 45 dní na to, aby se proti Obamovu záměru ohradili, námitky však nevznesli. Zmíněná lhůta dnes vypršela, čímž se pro Obamovo rozhodnutí otevřela cesta.

Datum otevření zastupitelských úřadů, zavřených půl století, však stále není jasné. Kubánský prezident Raúl Castro tento měsíc naznačil, že ambasády by mohly začít fungovat hned poté, co USA vyškrtnou Kubu ze seznamu.