Vláda

Vláda Zdroj: ČTK

Sobotkova vláda přečkala hlasování o nedůvěře

Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přečkala dnes ve Sněmovně pokus části opozice o vyslovení nedůvěry. Proti kabinetu hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc.

Poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu žádali vyslovení nedůvěry vládě hlavně kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Upozorňovali na údajný střet zájmů ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO). V tomto volebním období se jednalo o první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, výsledek se předpokládal.

Hlasování, v němž 105 poslanců kabinet podpořilo a 32 se hlasování zdrželo, předcházela více než sedmihodinová debata. V ní byl Babiš hlavním terčem kritiky části opozice. Komunisté i další poslanci se hlasování v souladu s dřívějšími prohlášeními zdrželi. Nepřítomných bylo 16 poslanců, z nichž devět bylo ze schůze omluveno.

Na výsledek už reagoval prezident Miloš Zeman. "Pan prezident vítá výsledek hlasování o nedůvěře a lituje, že se Poslanecká sněmovna nemohla věnovat přípravě kvalitních zákonů," uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně. Uspěly zatím jen jednou v roce 2009, kdy skončil kabinet Mirka Topolánka (ODS).