Andrzej Duda

Andrzej Duda Zdroj: ČTK

V polských prezidentských volbách zvítězil opoziční kandidát Duda

Poláci si v nedělním druhém kole prezidentských voleb zvolili novou hlavou státu kandidáta konzervativní euroskeptické opozice Andrzeje Dudu. Vyplývá to z průzkumů mezi voliči při odchodu z volebních místností. Dosavadní polský prezident Bronislaw Komorowski, který post obhajoval, uznal svou porážku.

Podle odhadů, který vypracovala společnost Ipsos, hlasovalo pro 43letého Dudu 53 procent voličů, a 62letému Komorowskému připadlo 47 procent hlasů. Odhady byly zveřejněny po uzavření poslední volební místnosti v 22:30 SELČ. Volební účast činila 56,1 procenta.

"Demokracie spočívá v tom, že výsledky voleb jsou nejen uznávány, ale také respektovány," prohlásil prohlásil končící prezident. "Respektuji vaši volbu," vzkázal voličům Komorowski před davem svých stoupenců. "Přeji si, aby byl můj vyzyvatel úspěšným prezidentem," dodal Komorowski, kterého podporovala vládní středopravá Občanská platforma (PO) premiérky Ewy Kopaczové.

Pro Dudovu stranu Právo a spravedlnost (PiS) jde o první významné volební vítězství za posledních téměř deset let. "My můžeme Polsko změnit," prohlásil příští prezident před slavícími přívrženci. Duda slíbil, že bude otevřeným prezidentem usilujícím o jednotu. Připustil, že překonání problémů země si vyžádá mnoho obtížné práce.

Podle agentury Reuters výsledky voleb odrážejí rozčarování polských voličů nad tím, že nově nabytá prosperita země nemá na obyvatele rovnoměrnější dopad.
    "Hospodářský růst? Průměrný občan to sotva pocítí," citovala agentura Reuters 53letého železničáře Zbigniewa Pelu, který hlasoval pro Dudu.

Jasné vítězství Dudy je nečekané. Duda těsně zvítězil už v prvním kole, což analytici považovali za překvapení. Předvolební průzkumy před rozhodujícím hlasováním napovídaly, že výsledky budou velmi těsné.

V Polsku mohlo odevzdat své hlasy 30 milionů oprávněných voličů. Oficiální výsledky jejich rozhodnutí by měly být zveřejněny během noci.

Prezidentské volby jsou považovány za test nálad v Polsku před podzimními parlamentními volbami. Analytici upozorňovali, že vítězství Dudy v prezidentských volbách by jeho straně mohlo na podzim usnadnit cestu do vlády, protože tento politik propůjčí své straně novou, méně radikální tvář a může formaci pomoci získat hlasy středových voličů.