Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

Česká zvláštnost: Poslanci chtějí zavedení krajských dálničních známek

Poslanecká sněmovna včera odpoledne přes nesouhlas vlády podpořila v prvním čtení návrh, který umožňuje zavedení krajských dálničních známek. Novelu zákona o pozemních komunikacích předložil Karlovarský kraj. Počítá v ní s tím, že řidiči by si mohli koupit roční dálniční známky jen pro jeden nebo více krajů. Kupon má stát nejvýše 300 korun pro jeden kraj.

Vláda s návrhem vyslovila nesouhlas. Podle ní je nepromyšlený, nekoncepční a nedostatečně zdůvodněný. Také by to údajně snížilo výnos z prodeje dálničních známek. Poslanec a bývalý karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD), který návrh před Sněmovnou uvedl, však řekl, že stát vybere víc peněz. Podle něj budou ochotni si za 300 Kč koupit známku i ti motoristé, kteří si je dříve nekupovali.

Předloha odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl Bronislav Schwarz (ANO). Naopak zpravodaj Jaroslav Foldyna (ČSSD) ji podpořil s tím, že ministerstvo dopravy bude mít šanci ve druhém čtení předložit komplexní pozměňovací návrh k navrhovanému řešení.

Obdobný návrh byl ve Sněmovně už v minulém volebním období, poslanci ho ale nestihli projednat. Kraj už dříve neprosadil ani zavedení zvláštní známky pro krátkou rychlostní silnici R6.

Nynější předloha by už podle autorů neměla vzbuzovat výtky, že je účelově zaměřená na izolovaný úsek rychlostní silnice R6 v Karlovarském kraji. Novela by umožnila všem řidičům využívat svobodně vybranou část zpoplatněných silnic, uvádí důvodová zpráva.

V praxi by na kuponu byly uvedeny zkratky jednotlivých krajů. Prodejce by na známce vyznačil kraj nebo kraje, pro jejichž území řidič poplatek zaplatil. "Tento způsob úhrady časového poplatku by se tedy vyplatil při využívání zpoplatněných komunikací na území až čtyř krajů," píšou předkladatelé.

Loni se prodalo přes pět milionů dálničních kuponů a výnos z nich přesáhl 4,1 miliardy korun. Ceny dálničních kuponů se v Česku nezměnily od roku 2012. Roční kupon řidiče vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun.