Zavřeno. Maďarské supermarkety v neděli nesmí otvírat - ilustrační foto

Zavřeno. Maďarské supermarkety v neděli nesmí otvírat - ilustrační foto Zdroj: welovebudapest.com

Reportáž: V Maďarsku mají supermarkety v neděli zavřeno, jenže lidé si myslí, že je to hloupost

Zárva (zavřeno). Nápis na prodejně Penny Marketu ve městě Balatonfüred je jednoznačný. Kolem kdysi živého místa je teď každou neděli pusto a prázdno. Na parkovišti stojí jen dva „zbloudilé“ automobily. Nové zákony v Maďarsku totiž od 15. března obchodům, které jsou větší než 200 metrů čtverečních, nařídily „zárvu“. Jenže mnoho Maďarů si myslí, že je to hloupost.

„Vůbec to nechápu. Nevím, v čem by nám tímto vláda pomáhala. Je to hloupost,“ komentuje Dóra Olosz, která bydlí v malé vesnici nedaleko Balatonfüredu. „My nemůžeme nakupovat a někteří jiní přišli o peníze. Oni mění naše životy, ale nás se na nic neptali,“ dodává paní Olosz.

Záměr vlády premiéra Viktora Orbána se inspiroval rakouským a německým příkladem, aby pracující měli více času na odpočinek. Jenže zatímco v západních státech jsou platy poměrně vysoké, v Maďarsku jsou z celoevropského pohledu spíše podprůměrné. A zaměstnanci mnoha obchodů přišli o nedělní příplatky.

Samozřejmě i většina Maďarů přiznává, že si jen poněkud jinak uspořádají svůj čas a nakoupí v jiný den (ostatně některé supermarkety prodloužily v reakci na zákon prodejní dobu). Že pořízení potravin či jiných nutných věcí není nijak ohroženo. Jenže jinak se na to dívají prodejci a také zákazníci zejména ve velkých městech. Tam se stalo „shoppování“ (podobně jako u nás) pro mnoho lidí životním stylem.

„Nařizovat někomu, co má dělat v neděli, připomíná Velké bratra od Orwella. Každý má svůj osud ve vlastních rukou, to nemá za něj určovat stát,“ kritizuje zavřené obchody i Anthony Monti, Brit s italskými kořeny, který teď podniká a žije v maďarském Zalacsány.

Některé skupiny se ještě hodlají proti nedělnímu omezení prodeje bránit, pokud se jim podaří zmobilizovat dostatečný počet voličů. Například Svaz maďarských nákupních center, odbory, zaměstnanci řetězců i zákazníci uvažují o petici, která by mohla vyvolat referendum o tomto problému.

Nový zákon postihuje supermarkety, prodejny nábytku (jako Ikea), velké obchody s elektronikou, oděvní prodejny (Zara či H&M) a další typů obchodů, které jsou větší než 200 metrů čtverečních. Naopak otevřeno může mít i velký obchod, když tam ale pracuje jeho majitel. Což u Tesca, Aldi, Lidlu, Pennny Marketu a dalších podobných společností samozřejmě „nehrozí“.

Otevřeny v neděli mohou mít například novinové stánky, lékárny, obchody na letišti, ty které se nacházejí u vlakového či autobusového nádraží, prodejny v nemocnicích, trhy či shopy na čerpacích stanicích. Prodejny pečiva nebo mléčných výrobků mohou otevřít v neděli od 5 hodin ráno do poledne. Podstatnou část zákazníků ani tato otevírací doba netěší.

Nákupní centra mohou zůstat otevřena, ale obchody v nich musí být v neděli také uzavřeny, pokud nesplňují výjimky ze zákona.

„Jde to proti trendu moderní doby, i když se stát maskuje nesmírně ušlechtilými úmysly. Nic se tím ale nezlepšilo, ani kvalita našeho života ne, protože nakupování je už dávno jeho pevnou součástí,“ uzavírá Dóra Olosz.

Otevírací doba: O vánočních svátcích zůstanou supermarkety opět zavřené >>>