V Nepálu přistál vojenský speciál se hasiči a záchranáři

V Nepálu přistál vojenský speciál se hasiči a záchranáři Zdroj: profimedia.cz

V Nepálu přistál český vojenský speciál, dopravil čtyři tuny zdravotnického materiálu

V Káthmándú dnes krátce před 10:45 SELČ přistál český vojenský speciál, který do Nepálu postiženého zemětřesením dopravil čtyři tuny zdravotnického materiálu. ČTK to řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru České republiky Michaela Franclová. Na palubě letounu bylo i deset hasičů a čtyři zdravotníci - ti vystřídají část záchranářského týmu, který v Nepálu pomáhá od konce dubna. Někteří záchranáři se vojenským letadlem do Česka vrátí. Odlet z Káthmándú je plánován zhruba ve 13:30 SELČ. 

Vojenský speciál vyletěl z Prahy dnes v 00:46 SELČ a do nepálské metropole dorazil bez mezipřistání. Na palubě byli také čtyři zástupci Českého červeného kříže, který zajistil humanitární pomoc.

"Volná kapacita letadla byla prostřednictvím velvyslanectví v Dillí nabídnuta k možné evakuaci občanů Evropské unie z Nepálu zpět do Evropy", uvedl Hasičský záchranný sbor v tiskové zprávě. Do pátečního odpoledne požádalo o evakuaci 19 občanů EU a tři Češi.

V Nepálu už několik týdnů působí český tým 36 lékařů, zdravotních sester a hasičů, kteří do pátku ošetřili 654 zraněných. Délka jejich mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc. Ve středu vláda schválila prodloužení pomoci o dalších 15 dní.

Součástí humanitární zásilky Českého červeného kříže jsou obvazy, chirurgický materiál, injekční jehly a stříkačky, analgetika, antibiotika a další zdravotnické potřeby. Obvazový a další chirurgický materiál je určen pro sedm nemocnic a polních nemocnic.

Při ničivém zemětřesení 25. dubna zahynulo přes 8000 lidí a zranilo se dalších více než 18.000 lidí. Tento týden v úterý Nepál postihlo další silné zemětřesení, které si vyžádalo desítky obětí.