Egyptský soud dnes vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím

Egyptský soud dnes vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím Zdroj: profimedia.cz

Bývalý egyptský prezident Mursí byl odsouzen k trestu smrti

Egyptský soud dnes vynesl trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím za organizaci hromadného útěku z vězení v roce 2011 a za konspiraci se zahraničními radikálními organizacemi. Jako všechny ostatní hrdelní rozsudky musí i dnešní trest smrti potvrdit velký muftí, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi.

Ve dvou procesech projednávaných v Káhiře byl exprezident z řad Muslimského bratrstva obžalován kromě jiného i ze špionáže ve prospěch Kataru, nebo ze spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamas za účelem destabilizace země.

V souvislosti s kauzou hromadného útěku z vězení v roce 2011 bylo dnes k hrdelnímu trestu odsouzeno kromě Mursího i dalších 105 členů Muslimského bratrstva, informovala agentura Reuters.

Trest smrti hrozil Mursímu i na závěr jiného procesu minulý měsíc. V prvním rozsudku tehdy nakonec poslal soud exprezidenta na 20 let do vězení za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012. Islamista Mursí podle soudu nese spoluvinu na smrti deseti demonstrantů.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.