Benátky

Benátky Zdroj: Profimedia.cz

Evropská komise řeší stížnost na Benátky, které účtují různé ceny pro turisty a domácí obyvatele

Italské Benátky žijí z turistického ruchu, ale teď budou mít co vysvětlovat evropským institucím. Jeden belgický turista totiž podal stížnost k Evropské komisi kvůli dvojím cenám, jež jsou účtovány v tomto městě pro turisty a pro domácí obyvatele. To evropské předpisy ale neumožňují. Zejména kvůli rovnému zacházení se všechny občany EU. Informoval o tom web thelocal.it.

Stěžovatel uvedl, že zatímco zahraniční turisté musí platit zcela přemrštěné ceny za služby, dopravu, veřejné toalety a dokonce i za Wi-Fi, tak obyvatelé zaplatí výrazně méně, nebo dokonce vůbec nic.

Belgičan požádal o spolupráci i místní občany a rozdíl v cenách se ukázal jako propastný.

V jeden den navštívila belgická rodina (otec, matka a dvě děti) slavný Dóžecí palác, použila dopravu po kanálech, dvakrát veřejné WC a surfovala na internetu. To samé absolvovala podobná rodina Benátčanů. Výsledek? Cizinci dohromady zaplatili 136 euro, zatímco domácí pouze 12 euro.

Co způsobilo podobný rozdíl?

Za loď turista „vysolí“ 7 euro, domácí jen 1,30 euro. Dóžecí palác je pro cizince za 18 euro, pro místní zdarma. Rozdíly jsou i při připojení k internetu a dokonce i na toaletách.

Evropská komise případ vyšetřuje. Turisté přitom argumentují tím, že například v Paříži, Londýně či Berlíně jsou pro všechny stejné ceny.