Bývalý agent CIA jde na tři a půl roku za mříže, vynášel informace novináři

Bývalý agent CIA jde na tři a půl roku za mříže, vynášel informace novináři Zdroj: profimedia.cz

Bývalý agent CIA Jeffrey Sterling půjde na tři a půl roku do vězení, donášel novináři

Bývalý agent americké Ústřední zpravodajské služby CIA byl dnes odsouzen ke třem a půl letům vězení za únik tajných informací souvisejících s někdejší neúspěšnou americkou operací vedenou proti íránskému jadernému programu. Pracovník tajné služby Jeffrey Sterling půjde za mříže kvůli datům, která v roce 2003 předal novináři listu The New York Times. Informovala o tom agentura AP. 

Prokuratura žádala pro sedmačtyřicetiletého Sterlinga mnohaletý trest, neboť podle ní vyzrazením informací reportérovi Jamesi Risenovi ohrozil život několika lidí a celou akci odsoudil k nezdaru. Obhájci se snažili, aby Sterling vyšel od soudu s podmíněným trestem podobně jako někdejší šéf CIA David Petraeus, který byl v dubnu odsouzen za umožnění přístupu k tajným datům své milence, která byla zároveň autorkou jeho biografie. Soud se nakonec přiklonil k trestu, který je v USA vnímán jako úspěch žalujících federálních orgánů.

Vláda prezidenta Baracka Obamy podala během svého působení nebývalé množství žalob kvůli vynášení tajných informací vládními úředníky.

CIA chtěla podle informací, které Risen zveřejnil v roce 2006 ve své knize State of War (Válečný stav), pomocí ruského vědce podstrčit Íráncům úmyslně chybné plány na výrobu jaderných komponentů. Podle Risena se mohla ale akce obrátit v neprospěch USA, pokud by se Teheránu podařilo odfiltrovat pravdivé informace od těch mylných, a nakonec tak získat návod k výrobě dotyčných součástek.

Risen svůj zdroj nikdy neprozradil a federální ministerstvo spravedlnosti nemělo žádný přímý důkaz, že by informace vyzradil právě Sterling. Podle státních zástupců byl ale jediný, který je měl k dispozici. Motivem, proč se rozhodl s novinářem spolupracovat, prý mohla být frustrace černocha Sterlinga z údajné diskriminace na pracovišti. Sterling CIA před časem žaloval kvůli údajně rasově předpojatému zacházení, ale neuspěl.