Čeští hokejisté porazili Německo 4:2

Čeští hokejisté porazili Německo 4:2 Zdroj: ČTK

Česko porazilo Německo 4:2, národní tým je ve čtvrtfinále

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Praze Německo 4:2 a bez ohledu na výsledek závěrečného zápasu základní skupiny A se Švýcarskem postoupili do čtvrtfinále. Svěřenci trenéra Vladimíra Růžičky prohrávali 0:1 a 1:2, ale podařilo se jim vývoj utkání otočit. O české branky se postarali Michal Vondrka, Petr Koukal, Jakub Voráček a Jaromír Jágr. 

Domácí reprezentace začala třetí duel proti papírově slabšímu soupeři za sebou opatrně. Do první velké šance se v 5. minutě dostal po chybě v rozehrávce Hager, Pavelec ale jeho střelu vyrazil. V 8. minutě již hosté vedli, když si mezi české beky ideálně najel Pietta a otevřel skóre. Vzápětí navíc mohli Němci přidat další branky, Daschner ani Oppenheimer své příležitosti neproměnili.

Vyrovnat mohl aktivní Jágr, brankáře Pielmeiera však nepřekonal. Ve 14. minutě přišla velká chvíle Vondrky, který byl před zápasem dopsán na soupisku a při prvním střídání na turnaji se štěstím vyrovnal. Nakládalova střela se odrazila od jeho brusle do brusle obránce Koppchena a rozhodčí gól po konzultaci s kolegou u videa uznali.

Posunout český tým do vedení mohl v další příležitosti Jágr, ale neuspěl. Ve 25. minutě opět vedlo Německo. Voráček ztratil puk v útočném pásmu a po rychlém přečíslení Wolf nedal Pavelcovi šanci.

O dvě minuty později podobně odpověděl Koukal a ještě v první polovině zápasu Češi poprvé vedli. Při Hospeltově vyloučení se do přečíslení dostal Voráček a prostřelil Pielmeiera. Při dalším trestu německého útočníka to mohlo být z českého pohledu ještě radostnější, Kovář však trefil tyč.

Svěřenci kouče Růžičky měli výraznou střeleckou převahu, čtvrtý gól se jim ale nedařilo přidat. Na začátku třetí části se to nepovedlo ani Červenkovi. V 55. minutě měl smůlu Voráček, který hned dvakrát v rychlém sledu nastřelil brankovou konstrukci.

Hned po následné buly se ale vyprodaná O2 arena dočkala a bouřila nadšením - o čtvrtý gól se postaral Jágr. Desátou výhru za sebou ve vzájemných zápasech Češi ubránili i v závěrečné přesilové hře Němců posílené o odvolání brankáře.