Čeští hokejisté na mistrovství zdolali Francii 5:1

Čeští hokejisté na mistrovství zdolali Francii 5:1 Zdroj: ČTK

Čeští hokejisté na mistrovství světa zdolali Francii 5:1

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa v Praze Francii 5:1 a po druhé výhře ze čtyř zápasů se na čtvrtém místě ve skupině A přiblížili na rozdíl jednoho bodu druhému Švédsku i třetímu Švýcarsku. Dvěma góly se na vítězství podílel obránce Ondřej Němec. Další zápas sehraje český výběr v pátek znovu od 16:15 proti Rakousku.

Češi nastoupili po pondělní porážce s Kanadou (3:6) se změnami v sestavě. Pohromadě zůstala jen obranná dvojice Nakládal, Kolář a v brance byl opět Pavelec. Francouzi se museli obejít bez ofenzivní hvězdy Stéphana da Costy z CSKA Moskva.

Růžičkův tým měl hned ve druhé minutě velkou šanci, když po spolupráci Červenky s Eratem zakončoval Novotný, ale střela mu nesedla a zamířil po ledě do Hardyho pravého betonu. Vzápětí Kovářův nebezpečný pokus skončil na boční síti a v osmé minutě gólmana Mnichova, který chytal místo odpočívajícího Hueta, prověřil z levého kruhu Jágr.

Francouzi pozorně bránili, a když se Růžičkův výběr přes jejich val dostal, byl na místě Hardy. Nepřekonal jej po objetí branky ani Kovář. Ve 14. minutě musel řešit první výraznější šanci Francie Pavelec, který zlikvidoval pokus Sachy Treilleho z mezikruží. Krýt musel i pokus Fleuryho. V závěru úvodního dějství se Češi neprosadili při Janilově trestu.

Na začátku druhé třetiny po zaváhání české defenzivy nabil Fleury na levý kruh Chakiachvilimu, Pavelec jeho ránu kryl. V čase 21:10 se Češi poprvé na turnaji dostali jako první v zápase do vedení. Od modré čáry zamířil k levé tyči Němec. Následně po špatném střídání Francouzů Hardyho v přesilovce prověřili Voráček s Jágrem a Krejčík z dobré pozice minul.

Tlak českého týmu se stupňoval a Červenka ve 27. minutě trefil tyč. Vzápětí už zvýšil Sobotka, jenž za přispění Hertlovy clony prostřelil Hardyho. Za 103 vteřin ale Francouzi snížili, když z pravého kruhu využil také Pavelcova zakrytého výhledu Hecquefeuille. Vrátit dvoubrankový náskok domácím mohli Novotný a při trestu Teddyho da Costy Kovář, po jehož pokusu soupeři také pomohla tyč.

Francouzi přitvrdili a po zákroku Sachy Treilleho se těžko sbíral z ledu Němec. Jágr se dostal do strkanice s Rousselem, když bránil Simona. Při hře čtyř proti čtyřem zahrozil Fleury a Francouzi se pak neprosadili ani v první přesilovce při Zaťovičově trestu.

Úvod závěrečné části patřil Jágrovi. Nejdříve jeho bekhendový pokus po otočce se štěstím Hardy vytěsnil. Vzápětí po závaru před Pavelcem nedokázal vyrovnat Raux a ve 43. minutě už se prosadil Jágr. Třiačtyřicetiletý nejstarší střelec v historii světových šampionátů dorážel po střele Kováře a připsal si třetí trefu na turnaji.

Za šest minut Češi náskok pojistili. Hertl v úniku proti Hardymu nestihl dobře zakončit, ale zpoza branky našel Němce, který potvrdil svůj střelecký podvečer. Výsledek ještě dovršil v přesilovce Červenka.

ČR - Francie 5:1 (0:0, 2:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rantala - Suominen (oba Fin.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.

Sestavy:

ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Simon - Červenka, Novotný, Erat - Smoleňák, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.

Francie: Hardy - Manavian, Auvitu, Hecquefeuille, Besch, Janil, Diedue Fauvel, Chakiachvili - Y. Treille, Meunier, Desrosiers - Fleury, A. Roussel, T. da Costa - Bertrand, Raux, S. Treille - Claireaux, Lamperier, Guttig. Trenéři: Dave Henderson a Pierre Pousse.