V Británii začaly parlamentní volby

V Británii začaly parlamentní volby Zdroj: ČTK

V Británii začaly parlamentní volby slibující těsný souboj mezi konzervativci a labouristy i úspěch skotských nacionalistů

V Británii dnes ráno začaly parlamentní volby. Předvolební průzkumy slibovaly velmi vyrovnaný souboj mezi konzervativci premiéra Davida Camerona a labouristy Eda Milibanda i úspěch skotských nacionalistů. Zhruba 50.000 volebních místností se otevřelo v 07:00 místního času (08:00 SELČ) a zavřou se ve 22:00 (23:00 SELČ); krátce poté se čekají první výsledky.

V zemi je na 50 milionů oprávněných voličů, kteří mohou rozhodovat o složení 650členého parlamentu. Angličané volí také místní zastupitele.

V parlamentních volbách jde mimo jiné o to, zda se uskuteční referendum o setrvání země v Evropské unii, slibované konzervativci. Zatím se ale zdá, že toryové nejen nedosáhnou většiny, ale nemusí se jim podařit ani sestavit koalici. Většinu nezískali ani v předchozích volbách před pěti lety a do koalice museli přibrat liberální demokraty.

Dnešní volby by měly potvrdit pokračující rozpad systému dvou stran, včetně skutečnosti, že ve Skotsku se stala dominantní politickou silou Skotská národní strana (SNP) v čele s mimořádně oblíbenou Nicolou Sturgeonovou. Černým koněm voleb by se měla být protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP).

Obě hlavní strany se v kampani soustředily na ekonomiku, na hluboké škrty zavedené dosavadní koalicí a na budoucnost státního zdravotnictví.