Anarchisté v Praze 1. května 2015

Anarchisté v Praze 1. května 2015 Zdroj: ČTK

Prahou vyrazilo 200 anarchistů; pochodují proti válce a policii

Přes 200 anarchistů dnes vyrazilo na pochod Prahou ze Střeleckého ostrova na náměstí Míru. Akcí u příležitosti 1. Máje chtějí protestovat proti válce a také policejnímu zásahu proti extremistům z tohoto týdne. Policejní operace mířila proti levicovým radikálům, kteří údajně spáchali nejméně pět žhářských útoků. Například údajně zapálili policejní vozy. Anarchisté obvinění odmítají a tvrdí, že jsou obětí policejní represe.

Pochod vyrazil na cestu centrem metropole krátce před 14:00. Zamířil přes Národní třídu ke Karlovu náměstí a má skončit na vinohradském náměstí Míru. V čele průvodu je transparent s nápisem Válku válce. Před odchodem z ostrova pronesli anarchisté několik projevů, ve kterých kritizovali politiky a "společenskou elitu". Zmiňovali například válečný konflikt na Ukrajině. "Nestojíme ani na jedné straně. Nebudeme nenávidět obyčejné obyčejné Američany, ani Rusy. Naše hněv směřuje k mocným," uvedl jeden z řečníků.

Akce se účastní také anarchisté z Ruska. "Válka je jeden z nástrojů kapitalismu, který šíří nenávist mezi lidmi. Válku vyvolávají politici, ale umírají v ní obyčejní lidé," dodal jeden z nich.

Anarchisté také kritizovali policejní zátah z předchozích dní a označili jej jako projev represe. "Nenecháme se zastrašit. Nazývají nás dokonce teroristy," zaznělo mimo jiné z megafonu.

Policisté zasahovali na několika místech v Česku v úterý. Soud pak poslal do vazby tři z šesti obviněných lidí. Právní kvalifikaci trestných činů státní zastupitelství vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnilo. Podle serveru Lidovky.cz policejní operace mířila proti levicovým radikálům, kteří podle policie spáchali nejméně pět žhářských útoků. Zapálili prý policejní vozy, jednu policejní služebnu a mýtnou bránu.

"Síť revolučních buněk nejméně od ledna roku 2014 umisťuje na veřejně přístupných webových stránkách prohlášení k útoku... prostřednictvím takto publikovaných prohlášení se hlásí k dosud pěti případům poškození cizí věci," stojí v policejních dokumentech, které má server k dispozici.

Levicové organizace obvinění odmítly. Například aktivisté z Autonomního sociálního centra Klinika na pražském Žižkově na svém facebookovém profilu zveřejnili prohlášení, ve kterém označili "monumentální akci s nekonkrétními, ale o to závažnějšími obviněními" jako vrchol snahy o zastrašení.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v úterý našel například v Brně-Králově Poli extrémně nebezpečný předmět, jehož povahu neupřesnila. Podle informací ČTK to byl nástražný výbušný systém uložený v bytě panelového domu. V souvislosti s nálezem museli čtyři lidé dočasně opustit své obydlí. Policie také zasahovala i v Komunitním centru Ateneo v Mostě, kde se pořádají diskusní večery a projekce. Na místě byli jak uniformovaní policisté, tak kriminalisté v civilu.