Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Schůzi Sněmovny narušil muž, který se snažil skočit z galerie

Jednání Sněmovny narušil dnes večer muž, který se údajně pokusil spáchat sebevraždu. Pokoušel se seskočit z galerie pro návštěvníky. Zabránila mu v tom ale policejní ochranná služba, která na návštěvníky na galerii dohlíží. Incident se stal během projednávání zprávy premiéra o situaci českých dětí odebraných matce úřady v Norsku.

"Bohužel během projednávání zprávy premiéra o rodině Michalákových se pokusil skočit z balkonu pro hosty pán, ochranná služba tomu naštěstí zabránila. Mělo se jednat o pokus o sebevraždu. Je to psychicky nemocný člověk, který se už jednou pokusil o sebevraždu," řekl ČTK místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který v ten moment jednání Sněmovny řídil.

Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) se muž snažil přelézt přes zábradlí. Ochranná služba ho vynesla na chodbu, kde s ní komunikoval. Na pomoc přispěchal lékař a poslanec ČSSD Jiří Koskuba a také předseda klubu Úsvitu Marek Černoch, který mu také nabídl svoji pomoc. Muže ve věku zhruba kolem 50 let pak odvezla záchranná služba.

"Jak se ukázalo, jde o člověka, který má výrazné psychické problémy, chtěl už jednou spáchat sebevraždu," řekl novinářům sněmovní kancléř Petr Kynštetr. Bezpečnostní služba podle něj zasáhla velice operativně. Řekl také, že obdobnou událost nepamatuje, i když se ve Sněmovně staly jiné věci. Například v březnu 2007 rozhodil návštěvník na galerii mezi poslance balík s letáky.

Muž musel stejně jako každý jiný návštěvník Sněmovny projít kontrolou při vstupu do Sněmovny. Návštěvníci procházejí detekčním rámem, jejich věci prohlíží policie rentgenem. Podle kancléře se bezpečnostní pravidla v souvislosti s dnešním incidentem zřejmě měnit nebudou.