Viktor Orban

Viktor Orban Zdroj: Profimedia.cz

Premiér Orbán zvažuje v Maďarsku znovuzavedení trestu smrti

Maďarský premiér Viktor Orbán zvažuje znovuzavedení trestu smrti. Zpřísnění trestního práva prosazované jeho vládou je podle něj nedostatečné, informovala agentura MTI. Trest smrti přitom zakazují Charta základních práv Evropské unie a nepřipouštějí ho ani Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod Rady Evropy a Listina základních práv a svobod.

Trest smrti musí zůstat na "pořadu dne", protože se ukázalo, že vládou prosazované zpřísnění trestního práva je nedostatečné, citovala MTI pravicového politika.

Orbán to řekl v Pécsi na jihu Maďarska v reakci na brutální vraždu v nedalekém Kaposváru, kde muž přepadl trafiku a zabil 21letou prodavačku. Podle Orbána je třeba "dát zločincům najevo, že Maďarsko se nenechá ničím zastrašit, když jde o ochranu občanů".

Nový trestní zákoník navrhovaný Orbánovou vládou má mimo jiné stanovit, že zločinci odsouzení na doživotí si musí trest za všech okolností skutečně odsedět.

Trest smrti v Evropské unii zakazuje Charta základních práv EU. V Maďarsku, stejně jako v tehdejším Československu, byl trest smrti zrušen v roce 1990, po pádu komunismu. V České republice se loni pro zavedení trestu smrti nepřímo vyslovil vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v souvislosti s vraždou devítileté školačky z Klášterce nad Ohří.