Nehoda v Modřanech

Nehoda v Modřanech Zdroj: Blesk- David Malík

Při srážce autobusu s tramvají se v pražských Modřanech zranilo 23 lidí

V pražských Modřanech se dnes odpoledne srazila tramvaj s autobusem městské hromadné dopravy. Záchranáři na místě ošetřili 15 dospělých a osm dětí, všichni byli zraněni lehce. Sanitky je rozvezly do čtyř pražských nemocnic. Mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová ČTK řekla, že nikdo nebyl v ohrožení života. Jednalo se hlavně o zhmožděniny a naraženiny. Škoda dosáhne asi dvou milionů korun. Příčiny nehody budou experti podle drážní inspekce zkoumat zřejmě měsíce.

Tramvajová doprava byla v úseku Nádraží Braník - Sídliště Modřany na tři hodiny přerušena, na trase jezdily náhradní autobusy. Obnovit tramvajový provoz se podařilo krátce po 18:30, řekl ČTK mluvčí dopravního podniku Jiří Šnábl. Pražský přepravce nasadil v době výluky celkem dvanáct náhradních autobusů.

Nehoda tramvaje číslo 17 a autobusu linky 150 se stala krátce po 15:30 na křižovatce ulic Generála Šišky a Československého exilu. "Podle prvotních odhadů dosáhne celková škoda dvou milionů korun," řekl Štábl. Cestujícím se dopravní podnik omluvil za nepříjemný zážitek.

"Příčiny mimořádné události zatím známy nejsou. V rámci šetření bude provedena komisionální prohlídka všech zúčastněných vozidel, aby bylo možné vyloučit technickou závadu. Současně bude provedena kontrola řízení provozu v křižovatce a její nastavení," sdělil ČTK mluvčí drážní inspekce Martin Drápal. Vyloučit se podle něj nedá selhání lidského faktoru, nicméně vše ukážou až podrobné analýzy situace na křižovatce. Podle Drápala může do zveřejnění příčin nehody uplynout několik měsíců.

Na místě dnes zasahovali i pražští hasiči. Jejich mluvčí Pavlína Adamcová ČTK řekla, že pomáhali cestujícím z autobusu. I když s sebou měli techniku, nikoho nemuseli vystřihávat z plechů. Tramvaj, která vykolejila, vrátili do kolejiště specializovaní hasiči dopravního podniku. Podle Adamcové bylo účastníkem nehody také jedno osobní vozidlo, nebylo však zaklíněno mezi autobusem a tramvají.

Na místě záchranáři použili takzvaný malý Golem, vozidlo pojme až 11 raněných. Autobus, který přistavil na místo nehody dopravní podnik, zajišťoval účastníkům srážky teplo v deštivém a studeném počasí. Celkem 22 pacientů převezla z Modřan pražská záchranka, jednoho zavezla do nemocnice náhodně jedoucí