Andrej Babiš, Petr Mach

Andrej Babiš, Petr Mach Zdroj: ČTK, Profimedia.cz

Poslanec Mach mezinárodně zostudil Babiše v Evropském parlamentu za biopaliva

Poslanec Evropského parlamentu Petr Mach (Svobodní) se dnes v Evropském parlamentu velmi tvrdě opřel do podpory biopaliv a ministra financí Andreje Babiše. Sám podal pozměňovací návrh, který má omezit zvýhodňování biopaliv.

"Vytvořili jsme systém, ve kterém bohatne pár oligarchů. Například v České republice si jeden takový oligarcha, pan Babiš, nejprve koupil politiky, aby mu skrze zákon zajistili odbyt pro řepkový olej. Pak si koupil deníky a rozhlasovou stanici. Nakonec si koupil voliče a stal se místopředsedou vlády, která prosazuje nové daňové úlevy na biopaliva," uvedl Mach před poslanci Evropského parlamentu.

"Naši předchůdci v Evropském parlamentu vytvořili zrůdný systém, který vede ke zdražování potravin a k hladovění v nejchudších zemích světa," dodal Mach.

Současná evropská směrnice požaduje, aby do roku 2020 pocházelo 10 procent energie spotřebované v dopravě z obnovitelných zdrojů. Protože ale biopaliva "první generace", jako ta z řepky, podle kritiků nadělávají více škody než užitku, roste snaha o jejich omezení. Evropský parlament proto jedná o tom, že by sporná biopaliva "první generace" tvořila nanejvýš sedm procent spotřeby v dopravě.

"Kdyby to jednací řád umožňoval, navrhnul bych dnes kompletní zrušení směrnice o biopalivech," uvedl poslanec Mach před poslanci.

Proti podpoře biopaliv se vyslovovali i další čeští poslanci – například Evžen Tošenovský (ODS) nebo Kateřina Konečná (KSČM). Při debatě zaznívalo, že "cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly", a že "bio" mají biopaliva jen v názvu.