I Čun-sok

I Čun-sok Zdroj: ČTK

Kapitán potopeného jihokorejského trajektu dostal doživotní trest

Jihokorejský odvolací soud dnes poslal na doživotí za mříže kapitána trajektu Sewol, při jehož potopení v dubnu 2014 zahynulo více než 300 pasažérů. Informovala o tom agentura AP.

Dnešní rozsudek je přísnější než listopadový verdikt, podle nějž si měl devětašedesátiletý kapitán I Čun-sok odpykat 36 let vězení. Před soudem stanul společně se 14 členy posádky, kterým odvolací soud udělil tresty od 18 měsíců do 20 let vězení.

Kapitán, který potápějící se loď opustil mezi prvními, podle soudu nedostál svým povinnostem, což vedlo ke smrti cestujících, jimiž byli hlavně studenti. Odvolací soud mu zpřísnil trest, protože ho shledal vinným i z obvinění z vraždy; listopadový soud ho naopak tohoto obvinění zprostil a soudil ho jen za "nedbalost s následkem smrti".

Trajekt, který převážel přes 470 lidí, se potopil 16. dubna 2014. Více než 320 pasažérů byli středoškoláci na školním výletě. Tragédie trajektu Sewol patřila mezi nejvážnější neštěstí v Jižní Koreji za poslední desetiletí.

Videozáznam prchající posádky v čele s kapitánem z ostře se naklánějícího trajektu - poté, co vydali pokyn cestujícím zůstat uvnitř na svých místech - vyvolal v celé Jižní Koreji hněv a smutek, a rodiny obětí apelovaly na přísné tresty.