2200 mrtvých, 6000 zraněných má na svědomí zemětřesení v Nepálu

2200 mrtvých, 6000 zraněných má na svědomí zemětřesení v Nepálu Zdroj: facebook.com/BBC News

2500 mrtvých, 6000 zraněných. Nepál a Indie se otřásly i v neděli, vyvolalo to paniku

Silné zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Nepál, si jen v této zemi vyžádalo nejméně 2500 obětí, vyplývá z nejnovější bilance tamních úřadů. Zhruba 50 lidí zahynulo v sousedních zemích, většinou v Indii, ale další také v Tibetu či Bangladéši. Situace v Nepálu je kritická, do země už ale proudí mezinárodní humanitární pomoc.

Paniku a chaos vyvolaly dnešní následné otřesy o síle 6,7 stupně, které byly cítit i v indickém Dillí a vyvolaly další laviny v Himálajích.

V Nepálu jen málokde funguje elektřina a telefonní spojení, přerušeny jsou dodávky vody a řada míst je odříznutých od světa. Přeplněné nemocnice nezvládají nápor zraněných a lidé se někde kvůli nedostatku záchranářů a techniky snaží zasypané vyprošťovat i holýma rukama.

Záchranné týmy se také jen těžko dostávají do oblasti epicentra zemětřesení, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. V přístupu k postiženým místům brání především sesuvy půdy. Záchranáři proto musejí pěšky po horských stezkách, nasazeny budou i vrtulníky. Jeden z představitelů humanitární organizace World Vision uvedl, že některé vesnice, "doslova nalepené na hory", mohly být zcela smeteny padajícími kusy skal.

S otevřením letiště v Káthmándú, jehož provoz byl v sobotu kvůli zemětřesení o síle 7,8 stupně přerušen, začala do země proudit humanitární pomoc, především ze sousedních států. Do Nepálu dnes dorazilo také 62 členů čínského záchranářského týmu. Pákistán se chystá vypravit letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další potřebné vybavení. V zemi již přistála indická letadla s humanitární pomocí a další dorazí během dne.

Podle informací českých diplomatů se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 155 českých občanů, s desítkami z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. České úřady zatím nemají zprávy, že by Češi byli mezi zraněnými či mrtvými, řekl dnes ČTK Daniel Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Počet obětí sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu a dalších zemích zatím vzrostl na více než 2500, dalších zhruba 6000 lidí bylo zraněno. Zemětřesení zasáhlo i sousední státy - v Indii podle posledních informací zemřelo nejméně 51 lidí, v Tibetu 17 a v Bangladéši čtyři.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílu 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.