Rybářské čluny přepravily stovku ztracených běženců do Tuniska

Rybářské čluny přepravily stovku ztracených běženců do Tuniska Zdroj: profimedia.cz

Rybářské čluny přepravily do Tuniska několik desítek afrických utečenců

Tři rybářské čluny dnes přepravily to tuniského přístavu Džardžis 98 afrických běženců, kteří se chtěli ilegálně dostat na italský ostrov Lampedusa, ale ztratili se na moři. Agentuře AFP to řekl kapitán jednoho z člunů. Červený kříž už v pátek na moři objevil údajně zhruba 80 zbloudilých migrantů.

"Zahlédli jsme v pátek běžence ztracené poblíž Džardžise, ale kvůli špatnému počasí jsme je mohli dopravit do přístavu až dnes," řekl kapitán jedné z rybářských lodí. Všichni utečenci podle něj pluli na jednom nafukovacím člunu.

"Vypluli jsme v pátek v pět ráno ze Zuáry (v sousední Libyi), ale v poledne náš člun začal nabírat vodu. Tuniští rybáři nás naštěstí zahlédli a vydali se nám na pomoc," řekl jeden z běženců z Pobřeží slonoviny.

Zachránění jsou podle AFP většinou z Mali, Gambie, Senegalu a Pobřeží slonoviny. U tuniských břehů bylo už 13. dubna zachráněno 178 uprchlíků a a dalších 169 během tohoto měsíce.

Do Itálie odplouvají lodě s běženci nejčastěji z Libye, neboť organizátoři těchto převozů využívají chaosu, který v zemi po pádu autoritářského režimu panuje. Před týdnem při převrácení jedné z takových lodí zahynulo na 750 lidí.