Vesmír

Vesmír Zdroj: Profimedia.cz

Uvidíme i zatím neviditelné - NASA plánuje v roce 2018 vypustit nejsilnější dalekohled v historii lidstva

V roce 2018 vypustí NASA do vesmíru dalekohled James Webb (JWST), který bude 100 krát silnější než byl Hubbleův teleskop, který vytvořil většinu fotografí vesmíru, jaké známe. Informoval o tom web businessinsider.com.

“JWST bude schopen vidět i formace, které se vytvořily pouhých 200 milionů po Velkém třesku,“ napsala NASA, americká vesmírná agentura, ve svém prohlášení. Projekt je ale velice drahý – z původní částky 3,5 miliardy dolarů se totiž nafoukl až na současných 8,8 miliard dolarů.

NASA však v něm přesto pokračuje a vesmírný dalekohled by měl být vypuštěn v říjnu roku 2018.

“Hlavním cílem je prozkoumat první galaxie ve vesmíru. Také s ním dohlédnem do velice temných a vzdálených míst, kde se rodí nové hvězdy,“ řekl agentue AFP jeden z vědců odpovědný za projekt, Mark Clampin.

Dalekohled je stavěn v uzavřené místnosti, aby byl zcela izolován od prachu. Vědci, kteří ho montují, připomínají chirurgy. Má vážit 6,4 tuny a jeho hlavní čočka bude mít průměr 650 centimetrů, což je 3 krát více než čočka Hubbleova dalekohledu.

Nový přístroj bude schopen zachytit až 70 krát více světla než Hubbleův teleskop. Bude také vybaven spektometrem, který bude moci na dálku zkoumat atmosféru planet. Mohl by tak pomoci objevit stopy života ve vesmíru.

“Hubbleův teleskop přepsal všechny učebnice o vesmíru. Webbův teleskop je také přepíše,“ tvrdí Matt Greenhouse, vědec odpovědný za přístroje dalekohledu.