Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec. Zdroj: ČTK

Bývalý ministr zahraničních věcí Jan Kavan.
Lidé přicházeli 22. dubna do baziliky sv. apoštolů Petra a Pavla na pražském Vyšehradě, aby se naposledy rozloučili s bývalým premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD), který zemřel 16. dubna ve věku 45 let.
Bývalý premiér Jiří Paroubek s manželkou Petrou
Bývalý premiér Jiří Paroubek s manželkou Petrou
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec.
6
Fotogalerie

Na Vyšehradě se uskutečnilo poslední rozloučení se Stanislavem Grossem

S bývalým premiérem Stanislavem Grossem se dnes na Vyšehradě rozloučili ministerský předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD), někteří členové vlády, další politici a desítky lidí. Gross minulý týden ve věku 45 let podlehl těžké nemoci. Smuteční obřad se uskuteční v rodinném kruhu.

V Bazilice sv. apoštolů Petra a Pavla na Vyšehradě se veřejnost s Grossem může rozloučit od 08:30 do 10:00 hodin. Této možnosti zatím využily desítky lidí, kteří k rakvi bývalého premiéra nosí květiny a smuteční věnce. Těch je v bazilice několik desítek, například od Sobotky, českého a slovenského ministra vnitra nebo někdejšího ministerského předsedy Jiřího Paroubka.

Z předních českých politiků nepřijde prezident Miloš Zeman, který například Grossovi v minulosti svědčil na svatbě. Později se ale politicky odcizili.

Vedle Sobotky se památce Grosse přišli poklonit například ministři zahraničí a vnitra Lubomír Zaorálek a Milan Chovanec (ČSSD) a další členové nejužšího vedení strany, kterou Gross v letech 2004 a 2005 vedl. S expremiérem se rozloučili také jeho bývalí vládní kolegové František Bublan, Jan Kavan a Karel Březina.

"Zvláště v tuto chvíli na něj vzpomínám dobře," řekl novinářům Bublan. "Byl to velmi dobrý ministr vnitra. K jeho roli premiéra jsem kritičtější. Byl na tu funkci příliš mladý. Vztahy jsme ale měli dobré," dodal. "My jsme k sobě měli blízko, protože oba dva jsme byli dlouho ve vedení Mladých sociálních demokratů a také jsme byli společně dvěma nejmladšími členy Zemanovy vlády," řekl Březina. Gross podle něj patřil mezi nejvýznamnější polistopadové politiky.

Bývalý premiér Jan Fischer vyjádřil lítost nad tím, že Gross zemřel tak brzy. "Stanislav Gross, tak jako každý z nás, byl produkt - on i spolutvůrce - politických poměrů doby, ve které žil. Je docela smutné, že řada lidí, kteří se mu tehdy snažili velmi přiblížit, dneska možná se trochu stydí. To myslím, že není dobré," podotkl. 

Gross minulý týden podlehl zřejmě amyotrofické laterální skleróze (ALS), při níž nemocní postupně ztrácí buňky ovládající svalové pohyby.

Gross se v roce 2004 stal premiérem ve věku 34 let, byl nejmladším premiérem Česka. V roce 2005 po aféře s nevyjasněným financováním bytu na pražském Barrandově z funkce odstoupil a stáhl se z politického života. Až v dubnu 2014 se v pořadu České televize Gross omluvil lidem, kteří mu jako premiérovi důvěřovali a on je zklamal. Tehdy také uvedl, že kdyby měl před lety odvahu říct, že si byt na pražském Barrandově koupil z poslaneckých náhrad, nezamotal by se do polopravd a lží.

Většina politiků na něj po jeho smrti vzpomínala jako na výraznou osobnost české politiky. Podle mnohých neustál fakt, že se ve velmi mladém věku stal ministerským předsedou.