Geert Wilders

Geert Wilders Zdroj: Reuters

Nizozemský politik Wilders řekl, že Korán je jako Mein Kampf. V Rakousku na něj prší žaloby

Nizozemský poslanec a předseda parlamentní strany PVV Geert Wilders je známý svými velmi kritickými postoji k islámu. Během své nedávné návštěvy v rakouské Vídni přednesl projev, v němž přirovnal islámskou posvátnou knihu Korán k Hitlerovu Mein Kampf. To se ovšem nelíbilo některým rakouským muslimským organizacím, které na Wilderse podaly trestní oznámení pro podněcování k nenávisti.

Trestní oznámení podala například organizace Iniciativa rakouských muslimů, jejíž představitel Tarafa Baghajati mediím řekl, že nizozemský poslanec svým projevem urazil islám a podněcoval k nenávisti vůči muslimům. Podle Baghajatiho ohrožují jeho myšlenky a názory nejen muslimy, ale i jednotu celé rakouské společnosti.

Podle rakouských medií Wilders ve svém projevu řekl, že islám vyhlásil Evropě válku a vede lidi k páchání terorismu. Podle médií by rakouský státní zástupce měl rovněž posoudit, jestli se Wilders přirovnáním Koránu k Mein Kampfu nedopustil bagatelizace trestnosti nacismu.

Wilders přijel do Vídně na pozvání rakouské strany Svobodných (FPÖ), která získala ve volbách v roce 2013 přes 20 procent hlasů a má 40 poslanců z celkových 183 v rakouské Národní radě (parlamentu).

Autor je publicista.