Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Italská policie zadržela kapitána ztroskotané lodi s uprchlíky

Italská policie zadržela v pondělí večer kapitána lodi, při jejímž ztroskotání zahynulo o víkendu až 900 lidí. Informovaly o tom dnes světové agentury s odvoláním na italskou prokuraturu.

Spolu s tuniským kapitánem plavidla byl ještě na palubě záchranného člunu, který dovezl na Sicílii 27 lidí přeživších tragédii, zatčen i syrský člen posádky. Oba muži byli obviněni z napomáhání ilegální imigraci, kapitán kromě toho čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti.

Sobotní ztroskotání rybářské lodi, která převážela až tisícovku uprchlíků, k němuž došlo několik desítek kilometrů od libyjských břehů, je jedním z nejtragičtějších podobných něštěstí ve Středomoří. Italská policie v reakci na událost a několik dalších nehod a potíží lodí s migranty z posledních dnů provedla zátah na síť pašeráků lidí, organizujících cesty běženců z Afriky do Evropy, a v podnělí zadržela 24 členů gangu.

Situací se po tragickém víkendu začala zabývat i Evropská unie, která uvažuje o zintenzivnění kontrolních a záchranných operací, včetně potápění prázdných lodí, používaných převaděči k přepravě uprchlíků. Ve čtvrtek se k problému sejde mimořádný unijní summit.