Petr Gazdík

Petr Gazdík Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia.cz

Starostové a nezávislí se trhají od TOP 09, uzavřeli první spolupráci pro krajské volby

Starostové a nezávislí byli několik let velkým spojencem TOP 09. Postupně ale tuto koalici opouštějí. Smlouva s „topkou“ na celostátní úrovni vyprší začátkem roku 2017 a podle všeho nebude prodloužena. O hnutí se proto „ucházejí“ další strany. Na krajské úrovni ale budou postupovat Starostové a nezávislí jinak.

V rámci svého sněmu proto podepsali Starostové a nezávislí první memorandum o budoucí spolupráci pro krajské volby – v Moravskoslezském kraji se dohodli s hnutím Ostravak.

„Je to první vlaštovka. Rádi bychom, abychom se stali pro krajské volby jakýmsi krystalizačním jádrem různých hnutí nezávislých kandidátů,“ vysvětluje místopředseda STAN europoslanec Stanislav Polčák.

Tomáš Málek z hnutí Ostravak doplňuje: „Memorandum je logickým vyústěním dosavadní výborné spolupráce STAN a hnutí Ostravak v Senátu. Spojují nás znalosti o problémech v malých obcích i větších městech našeho kraje, ale hlavně zkušenosti s jejich řešením. Bez nadvlády stranických sekretariátů, nezávisle, bez korupce, ve prospěch občanů Moravskoslezského kraje a nikoho jiného.“

Memorandum v tomto kraji přitom výslovně říká, že obě hnutí nebudou přímo ani nepřímo podporovat obnovení krajské koalice ČSSD a KSČM a že vybraní společní kandidáti musí být důvěryhodní. Hlavními cíli, které hodlají partneři prosazovat, je větší důraz na životní prostředí a snaha zastavit vylidňování kraje.

Podle politologů by mohly být koalice Starostů a nezávislých na krajské úrovni úspěšné. Naopak pro TOP 09 by to mohl být v některých krajích problém, aby překročila pětiprocentní hranici. Například právě v Moravskoslezském kraji dostala „topka“ v předčasných sněmovních volbách na podzim 2013 pouze 6,16 procenta hlasů.