České panoptikum

České panoptikum Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Výzva Reflexu: Ať Stalina na pražské Letné vystřídá... České panoptikum!

Náš týdeník se rozhodl zásadním způsobem přispět ke zvelebení veřejného prostoru: Vzduchoprázdno na vrcholu pražských Letenských sadů, které se od roku 1991 marně snaží zaplnit obří metro­nom, navrhujeme obsadit pomníkem k oslavě čtvrtstoletí vratké české svobody. Stalina, jenž vyletěl do vzduchu před třiapadesáti lety, nechť vystřídá sousoší s nejvýznamnějšími českými a vesmírnými osobnostmi, které v posledních dvou dekádách významně pohnuly českými dějinami!

Odborná komise Reflexu, která je složena z redakce Reflexu a autora návrhu sousoší, grafika Jana Ignáce Říhy, seděla nad výběrem osobností, jež by se měly pro příští desetiletí tyčit nad Prahou, několik měsíců. Debaty to byly snad ještě výbušnější, než když komise předních českých vlastenců vybírala v druhé polovině 19. století autora opony Národního divadla.

Hlasování o velikánech polistopadové ­české éry nakonec dopadlo následovně:

1 Rudoch Vojtěch Filip – Přestože jsme si po listopadu 1989 mysleli, že komunistická strana bude něco jako politický Jurský park, opak je pravdou. Češi volí Filipovy rudochy částečně z nostalgie po starých časech, částečně proto, že komunistickým bludům prostě věří. Vojtěch Filip (krycí jméno Falmer) proto nemůže na našem pomníku chybět. Ostatně, kdo ztělesňuje Stalinova ducha lépe než on?

2 Gulomet Mirek Topolánek – Politik s „gulama“, které byly obě pravé. Zvítězil se svými občanskými demokraty tak, jak se to nepovede už žádnému jeho následovníku. Pár věcí se mu ovšem nepovedlo: výměna manželek, koaliční partneři (zvláště zelení), názory na homosexuály a Židy a výlety do Monte Argentaria s nejbližšími kamarády (Dalík, Roman a spol.). Na pomník jednoznačně patří.

3 Selfmademan Viktor Kožený – Kdo přesvědčil Čechy, že z jedné koruny může být deset, nesmrtelnost rozhodně zaslouží. A díky němu také tušíme, že Harvard je v Americe. Možná.

4 Honoré de Jiří Paroubek – Největší český politický tlachal, hrubián, muž bez humoru a studu. Na pomníku se objevuje nikoli kvůli svým politickým (ne)schopnostem, ale jako jeden z nejprodávanějších českých spisovatelů. Jeho memoárů Plnou parou v politice, do nichž byste se začetli snad jedině v případě, že by vám autor mířil pistolí na hlavu, se podle Paroubka prodalo přes 40 000 kusů, a když navrch přidala spisovatelova žena miliónový výdělek za své knižní žvatlání V botičkách od Diora, mohli si manželé pořídit dům v Řecku i v Praze. Gratulujeme!

5 Tlustá čára Václav Havel – Jako praktický politik prakticky neuvěřitelný, coby tvůrce mýtů a mýtus sám nepřekonatelný. Postava, jež jako málokterá jiná rozděluje redakci – křídlo, které žádalo, aby na pomníku byl jedině Havel a nikdo jiný, několikrát na protest opustilo zasedání „pomníkové“ komise, aby se několikrát vrátilo s tím, „že tedy dobře, ale bez sekyrky v hlavě“. Prohrálo.

6 a 7 Věrní Stromtropeři – Věrní strážci ze Star Wars. Jsou plně zaměstnáni ochranou prezidenta Miloše Zemana, a už si dokonce zvykli na to, že je několikrát za den mrtev.

8 Kymácivý Miloš Zeman – Další postava, kvůli níž vzplály vášně v pomníkové komisi. Nešlo ani tak o to, jestli může mít prezident spuštěná kaťata, ale jestli se má nad Letnou každou celou hodinu ozvat monumentální spláchnutí.

9 - 16 Neomylný Václav Klaus. Václav Klaus jako muž, který se nikdy nemýlil, by si samozřejmě také zasloužil minimálně stometrovou sochu, nicméně klausovské křídlo v redakci dostalo na frak podobně jako to havlovské. Klausovci aspoň propašovali portrét VK na pomník čtrnáctkrát. Ano, počítejte podrobně.

17 Řepka Andrej Babiš – Těžko stavět pomníky mužům, jež vrchol kariéry teprve čeká, ale u Babiše to jinak nejde. Už jen proto, že svým úspěchem v posledních parlamentních volbách veškeré své pomníkové kolegy de facto poslal na smetiště dějin.

18, 19 Béda Trávníček Jiřina Bohdalová – herečka, která nás provedla všemi režimy. Během politické oblevy let šedesátých promluvila „uchem“, za normalizace jako Křemílek, za svobodných časů raného kapitalismu jako Béda Trávníček a za truchločasů Miloše Zemana jako jeho děvečka, pardon, herečka pro všechno. Jo, a umí hrát, že umí vařit.

20 Lidičky Lucie Bílá – má-li někdo hlas, ale hlavně největší poprsí v zemi, na sousoší prostě musí. A někam hodně dopředu!

21 Baboplesk Zdeněk Troška – v odborné komisi se strhla přestřelka, zda „za biják“ by na pomníku neměl být Forman, Amadeus českého filmu. Nakonec převládly hlasy, že lepší bude vytesat Salieriho českého filmu. Tohoto génia průměrnosti, prostřednictví a buranství Češi milují stoprocentně víc než nějakého emigranta.

22 Včelka Karel Gott – superslavný muzikant už sochu na Letné měl, akorát vypadal jako Michael Jackson. Český „Jackson“ si se svým globálním protějškem na slávě nezadá, na rozdíl od něj ale pořád žije, a jak to vypadá, ještě se nerozpadá. Kája si sochu zasloužil už dávno, ale teď si díky Reflexu konečně užije svou slávu po boku velkých skladatelů českých dějin.

23 Darth Vader – temný pán ze Sithu. Téměř absolutně záporná postava ze Star Wars; nakonec se ukáže, že se v něm kousek dobra přece jen skrývá. Stejně jako u všech ostatních. Pardon, skoro u všech.

Chybí vám někdo na pomníku?

Posílejte nám své návrhy se zdůvodněním do redakce na adresu reflex@reflex.cz, uzávěrka definitivní podoby pomníku je plánována na letošní oslavy státního svátku 28. října.

RX 16 obálkaRX 16 obálka|ArchívText  a velký plakát najdete ve speciálním vydání Reflexu k 25. výročí založení časopisu. To vychází ve čtvrtek 16. dubna 2015.