Hillary Clinton

Hillary Clinton Zdroj: ČTK

Hillary Clintonovou znepokojují vysoké platy šéfů firem

Hillary Clintonová, která v neděli oznámila záměr kandidovat příští rok na prezidentku Spojených států, vyjádřila znepokojení nad vysokými platy, které v některých firmách mají jejich vedoucí pracovníci. Americké rodiny stále čelí finančním potížím, zatímco "obyčejný výkonný ředitel si vydělá zhruba 300násobek toho co běžný pracující", napsala podle agentury Reuters v e-mailu svým podporovatelům. Na bývalou americkou první dámu vyvíjí tlak levicové křídlo její Demokratické strany, aby tvrději vystupovala proti příjmové nerovnosti. 

Sedmašedesátiletá Clintonová se o post hlavy státu hodlá ucházet již podruhé: v demokratických primárkách v roce 2008 nad ní zvítězil současný prezident Barack Obama. Svou nominační kampaň v zápase o Bílý dům zahajuje dnes cestou do Iowy.

Manžel exministryně zahraničí Bill Clinton ve funkci amerického prezidenta prosazoval hospodářskou politiku, která hledala rovnováhu mezi určitou mírou sociální rovnosti a nerovnosti. Někteří mohou ve slovech Clintonové pozorovat náznaky, že by se tomuto vidění mohla vzdálit, napsal Reuters. Návrhy Clintonové na politická opatření, která by chtěla v úřadu prosadit, ale zatím detailně známy nejsou.

"Konečně vidím ten tlak z levého křídla, což je myslím skvělé," uvedl podle Reuters jeden z příznivců bývalé první dámy Jared Milrad, který se objevil i ve videu zahajující kampaň Clintonové.

Rozdíly v platech vysokých manažerů velkých firem a běžných pracovníků v USA v posledních desítkách let raketově vzrostly. V roce 1965 si výkonní ředitelé vydělali zhruba dvacetinásobek platu běžného zaměstnance, vyplývá z průzkumu liberálního analytického střediska Economic Policy Institute (EPI). V roce 2013 to byl už skoro 300násobek.

Ekonomická nerovnost byla v posledních letech jedním z hlavních témat kampaní pro řadu amerických demokratů, včetně nynějšího prezidenta Obamy. Ten se často zmiňuje o tom, že touto věcí je třeba se zabývat, obvykle si ale dává pozor, aby se nezdálo, že firmy a jejich ředitele ostře kritizuje, podotkla Reuters.