Vladimír Růžička

Vladimír Růžička Zdroj: ČTK

Hokejem otřásá finanční skandál kolem trenéra reprezentace Růžičky. Bylo na něj podáno trestní oznámení

Blíží se mistrovství světa, které se uskuteční v květnu v Praze a Ostravě, ale českým hokejem otřásá neobvyklý skandál kolem trenéra reprezentace Vladimíra Růžičky. Ten čelí trestnímu oznámení kvůli podezření z korupce. Podle serveru tn.cz jej dnes podal podnikatel Jiří Jehlička. Podle něj je možné, že Růžička páchal trestné činy přijímání úplatku, podvod a poškozování cizích práv v kauze s částkou 500.000 korun, kterou trenérovi údajně dal Miroslav Palaščák za to, aby jeho syn mohl působit ve Slavii. 

Na internetu se dokonce objevilo video z jeho jednání s Miroslavem Palaščákem, otcem jednoho z bývalých hráčů pražské Slavie. Nahrávka naznačuje, že muž Růžičkovi zaplatil 500 000 korun za to, že jeho syn bude působit v týmu. To se ale nestalo a Palaščák chtěl peníze vrátit. Růžička teď tvrdí, že to byla půjčka.

Trenér Růžička na videu hovoří vulgárně a sponzorovi nadává. V prohlášení pak uvedl, že bude celou situaci řešit právní cestou.

Miroslav Palaščák, který je majitelem stavební firmy a jeho dnes třiadvacetiletý syn David, který v minulé sezoně hrál v prvoligovém Mostu a druholigové Bílině, působil v juniorce Slavie naposledy na začátku sezony 2011/12.

Bývalý dlouholetý trenér i generální manažer Slavie kategoricky odmítl, že by se na úkor klubu obohatil, jednal jakkoliv nestandardně či dokonce nezákonně. "Nikdy jsem nepřijal jakoukoliv finanční částku výměnou za příslib zvýhodnění kteréhokoliv hráče. Celou kauzu vnímám jako uměle vykonstruovanou a účelově načasovanou do doby vrcholících příprav na mistrovství světa s cílem poškození mojí osoby a hokejové reprezentace," uvedl Růžička.

Vedení Slavie se některá Růžičkova tvrzení ale nepozdávají. "Představenstvo klubu nemá žádný takový trezor, kde by tyto peníze byly uloženy. Vyjádření Vladimíra Růžičky rozeslané ČSLH je velmi nejasné. Mimo jiné říká, že celá částka byla bezhotovostní transakcí vrácena. Vzhledem k tomu, že v listopadu 2014 neměl dispoziční oprávnění, rozhodně se nejednalo o účet HC Slavia Praha," uvedli zástupci klubu v prohlášení.

O údajném sponzorském daru ve výši půl milionu korun nynější majitel Slavie Vladimír Pitter podle svých slov nic neví. "Od doby, kdy jsem vstoupil do Slavie a stal jsem se 19. dubna 2011 členem představenstva, se nic takového nestalo a Vladimír Růžička za mnou s takovou věcí nepřišel."

Podle Slavie nelze z vyjádření zjistit, jakého období se kauza týká. "Ale podstatné je to, že v účetnictví žádný takový sponzorský dar není. Jak a za jakým účelem Vladimír Růžička peníze přijal, by měl bezodkladně zveřejnit a vysvětlit on sám," stojí v prohlášení klubu. "Vladimír Růžička se odvolává na účelovou konstrukci ze strany médií. Bohužel musíme konstatovat, že účelově nyní jedná on a snaží se celou kauzu shodit na HC Slavia Praha," tvrdí klub, který hraje v současné době v baráži o záchranu v extralize i proti Chomutovu, kde Růžička působí jako poradce.

Růžičkovo vysvětlení kauzy potvrdil bývalý předseda představenstva Slavie Tomáš Kotouč. "Tehdy mě o tom informoval. Nevybavuji si, o jakou sumu šlo, myslím si, že o 500 tisíc korun. Takový případ byl jediný, proto si to pamatuju," řekl Kotouč serveru isport.cz. "Pan Růžička je uschoval do trezoru, ale samozřejmě jsem s ním neřešil, do jakého trezoru a kde," uvedl Kotouč.

Podle videa natočeného skrytou kamerou a zveřejněného na kanálu youtube rodič zaplatil v průběhu dvou let dvakrát 250 000 korun a předpokládal, že díky tomu jeho syn bude v klubu působit. Hokejista ale s juniorským mužstvem jen trénoval a do základní sestavy se stabilně neprosadil.

Trenér reprezentace Vladimír Růžička má ale nadále důvěru vedení Českého svazu ledního hokeje. To se za jedenapadesátiletého kouče postavilo.

Podívejte se na video nahrané skrytou kamerou s trenérem Růžičkou: