Problém s islamismem v Česku: Policie navrhla obžalobu kvůli vydání radikální knihy

Problém s islamismem v Česku: Policie navrhla obžalobu kvůli vydání radikální knihy Zdroj: profimedia.cz

Problém s islamismem v Česku: Policie navrhla obžalobu kvůli vydání radikální knihy

Policie navrhla podat obžalobu kvůli vydání radikální islámské knihy. Uvedla to včera Česká televize na základě vyjádření mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka. Totožnost podezřelého či podezřelých policie nezveřejnila, ale podle dřívějších informací byl v případu obviněn pětapadesátiletý Čech, bývalý šéf pražské muslimské obce Vladimír Sáňka.

"Vyšetřování bylo ukončeno s návrhem na podání obžaloby kvůli podezření z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Spisový materiál byl na Státní zastupitelství pro Prahu 1 s návrhem na podání obžaloby předán 8. dubna," řekl ČT Hanták. Státní zástupce Jan Lelek pak televizi upřesnil, že návrh byl podán na jednu osobu.

Sáňka je podezřelý z toho, že v Česku zajistil vydání knihy šířící rasismus a distribuoval ji. Podle informací z dřívějška se obvinění týká publikace Základy tauhídu - Islámský koncept Boha od Bilala Philipse, který kvůli knize nesmí do některých západních zemí. Kniha je v některých státech zakázána. Deník Právo na začátku letošního roku informoval o tom, že policie má posudek, podle kterého kniha obsahuje nenávistné a rasově nesnášenlivé výroky.

Případ souvisí s loňským zásahem, kdy policisté 25. dubna vnikly v Praze do objektů Ústředí muslimských obcí, Muslimské obce Praha a Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě. Policie podle dřívějšího vyjádření policejního prezidenta Tomáše Tuhého provedla zátah kvůli podezření, že jsou v objektech lidé, kteří u sebe mají zbraně. To se pak podle něj i potvrdilo, následnou prověrkou ale kriminalisté zjistili, že ti, kteří u sebe zbraň měli, ji drželi legálně.

Razie se odehrála při páteční modlitbě, která má pro muslimy zvláštní význam. Na zásah si stěžovala řada účastníků modlitby včetně zahraničních diplomatů. Přítomní kritizovali údajnou přílišnou razanci zásahu. Nelíbilo se jim například, že museli ležet obličejem k zemi, podle výpovědí svědků na ně také policisté mířili zbraněmi. Ministerstvo vnitra ale po prověření případu oznámilo, že zásah byl v pořádku. Policie prý má důkazy o tom, že vyzvala lidi s diplomatickou imunitou, ženy, děti a zdravotně postižené, aby místo zásahu neprodleně opustili.