Hillary Clintonová se chce stát první prezidentkou v historii USA

Hillary Clintonová se chce stát první prezidentkou v historii USA Zdroj: profimedia.cz

Hillary Clintonová oznámila kandidaturu na první prezidentku USA

Bývalá americká první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová bude kandidovat v prezidentských volbách na podzim 2016. Oznámila to dnes bez bližších podrobností agentura AP. Sedmašedesátiletá Clintonová se o post uchází již podruhé: v demokratických primárkách v roce 2008 nad ní zvítězil současný prezident Barack Obama. 

Sedmašedesátiletá Clintonová se o post uchází již podruhé: v demokratických primárkách v roce 2008 nad ní zvítězil současný prezident Barack Obama.

Pokud by Clintonová v boji o Bílý dům uspěla, stala by se první prezidentkou v historii USA.

Podle amerických médií měla demokratická politička oficiálně oznámit svou kandidaturu dnes v poledne místního času (18.00 středoevropského času) na sociálních sítích, veřejnost však čekala marně. Zhruba o tři hodiny později se ale objevila informace o elektronickém vzkazu, který Podesta poslal stoupencům Clintonové. Poradce v něm mimo jiné uvedl: "Je to oficiální: Hillary bude kandidovat na prezidentku."

Clintonová nyní hodlá zamířit do států Iowa a New Hampshire, kde se uskuteční vůbec první demokratické primárky před prezidentskými volbami již na začátku příštího roku.