Strany masově ztrácejí lidi. ODS má dnes polovinu členů oproti roku 2009, slábne i ČSSD

Strany masově ztrácejí lidi. ODS má dnes polovinu členů oproti roku 2009, slábne i ČSSD Zdroj: Jan Šibík

Strany masově ztrácejí lidi. ODS má dnes polovinu členů oproti roku 2009, slábne i ČSSD

Velkým českým politickým stranám masově, trvale a rychle ubývají členové. Výjimkou je pouze relativně nové hnutí ANO. Zcela fantasmagorický počet svých členů pak pořád vykazuje parlamentní Úsvit přímé demokracie, který má pouhých 9 členů.

Například ODS, jedna z nejúspěšnějších porevolučních stran, měla ještě v roce 2009 až 34 tisíc členů. Jak napsal v sobotu deník Právo, tak před pádem vlády Petra Nečase to bylo už jen 25 tisíc a podle posledních zveřejněných údajů se musí občanští demokraté spokojit pouze s 17 607 členy. Ani to ještě nemusí být konec propadu.

Také vládnoucí ČSSD je na sestupné trajektorii. Loni přišla jen od dubna do prosince o 1700 lidí. K 31. prosinci minulého roku jich měla přesně 21 501 a číslo je podle všeho dnes ještě o něco nižší.

Dlouhodobý úbytek členů vykazuje také KDU-ČSL, která má tyto problémy mnoho let, protože má věkově starší členskou základnu. Počátkem dubna měla 27 357 členů. Komunisté jich sice prý mají 49 tisíc, jenže věkový průměr členů strany se blíží k sedmdesáti rokům a zcela logicky i KSČM „vymírá“.

Stagnuje také TOP 09 se současnými 3560 členy.

Jedinou stranou, která počet členů navyšuje, je hnutí ANO, které vede Andrej Babiš. Jenže členů má pouze 2750.

Naprostým ufonem ale na české politické scéně zůstává Úsvit přímé demokracie, jež vypudilo Tomia Okamuru a má pořád pouhých 9 členů. V tomto případě vše nasvědčuje tomu, že se jedná o pouhý byznysový projekt, kterému měla politika přinést peníze.

„Ztráta členů znamená i ztrátu členských příspěvků a může znamenat i odchod drobných sponzorů,“ citoval web idnes.cz politologa Pavla Šaradína.