Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Zásadní objev: Evropané mají bílou kůži pouze 8000 let. Migrace tehdy mířila i na naše území

Vědci zatím předpokládali, že Evropané získali bílou kůži při postupných změnách od migrantů, kteří na náš kontinent přišli před 40 tisíci lety především z Afriky a Středního východu. Jenže nové studie ukazují, že „bílí“ jsou lidé v Evropě pouze kolem 8000 tisíc let. A část migrace, která přinesla světlejší barvu pleti, mířila i na území, kde se dnes rozkládá Česká republika.

Nová studie vědců byla prezentována na 84. výročním zasedání Americké asociace fyzikálních antropologů a poskytuje jasnější obraz o minulosti Evropy. Informoval o ní například web dailymail.com.

Práce naznačuje, že takzvaní „první Evropané“ vypadali dramaticky jinak. Byli tmavší. Ve skutečnosti získali obyvatelé kontinentu bílou barvu kůže až tak před 8000 lety. Vznikla mícháním ras, zejména se zemědělci, kteří dorazili do Evropy z Blízkého východu, podle vědců zřejmě z území dnešního Turecka. Nasvědčují tomu genetické výzkumy. Lidé z této oblasti mají podobnou DNA jako obyvatelé severního Německa.

To je ale v rozporu s populárním názorem, že „bílá Evropa“ vznikla osídlením lidmi z Afriky a Středního východu a barva kůže se zde změnila pod vlivem přírodních podmínek už před několika desítkami tisíc let.

Podle různých výzkumů část migrace právě před 8000 tisíci lety, ale i před 5000 tisíci lety (to z dnešního území Ukrajiny a Ruska), mířila i do oblastí, kde se dnes rozkládá Česká republika.