Petr Kott a Kateřina Kottová

Petr Kott a Kateřina Kottová Zdroj: ČTK

Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení

Soud dnes poslal manžele Kateřinu a Petra Kottovy na 7,5 roku do vězení za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji v kauze bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha. Machinace s tendry prý organizovali. Žalobce jim navrhoval až devítileté tresty. Na vyhlášení rozsudku nepřišli, z jednání se omluvili. Podle soudu by měli přijít také o peníze a cenné papíry, které se našly u nich doma. Celkem jde o více než 20 milionů korun. Rozsudek Krajského soudu v Praze není pravomocný a lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

 Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, dříve Pancová, a někdejší náměstek krajských nemocnic a také bývalý poslanec ODS a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott podle soudu řídili manipulaci s veřejnými zakázkami.

Tendry se prý týkaly opravy staveb a modernizaci několika nemocnic. Podle státního zástupce Petra Jiráta získali Kottovi na úplatcích několik desítek milionů korun. Navrhoval pro ně nejvyšší tresty ze všech - osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Policie jim zabavila zhruba 30 milionů korun.

Zakázky údajně ovlivňovali ve prospěch předem domluvených firem s vědomím Ratha. Trojice lékařů vinu od začátku odmítala. Podle Ratha nebylo možné zakázky ovlivnit, protože byly vícenásobně kontrolované.