Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

Pákistánec zastřelil 10 lidí včetně své snoubenky. Rodina mu nechtěla dát pozemek

Svou bývalou snoubenku a devět jejích příbuzných zastřelil muž v Pákistánu kvůli sporu o věno. Pětadvacetiletý mladík, který je nyní na útěku, přitom ze stejného důvodu už před půl rokem zabil vlastní rodiče a dva bratry, napsala dnes agentura AFP.

Podle policie muž ozbrojený samopalem kalašnikov vpadl do domu své bývalé snoubenky před rozbřeskem a postřílel spící rodinu. Mezi oběťmi jsou i dvě děti a čtyři ženy. Jeho snoubenka byla zároveň jeho sestřenicí z druhého kolene.

Mladíka přitom už policie stíhala za loňskou vraždu jeho rodičů a dvou starších bratrů. Jeho hněv vyvolala neochota rodiny darovat nevěstě v rámci svatebního vyrovnání kus stavebního pozemku. Poté, co vyvraždil svou rodinu, obrátil hněv proti rodině své nastávající za to, že tento požadavek vznesla.

Sňatky v Pákistánu jsou stále zhusta předem domluvené, a často jde o svatbu mezi bratranci a sestřenicemi. Na rozdíl od jiných společností v islámu platí věno ženich nebo jeho rodina nevěstě, a to v podobě peněz nebo darů. Rodina nevěsty často požaduje tučné věno jako pojistku pro případ, že by sňatek skončil rozvodem.