Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Dvě třetiny autobazarů porušují předpisy, nesedí stavy tachometrů. Léta to nikdo neřeší

Dvě třetiny (63 procent) prodejců ojetin porušují předpisy, zjistila kontrola České obchodní inspekce (ČOI). Zejména najeté kilometry u nabízených aut neodpovídají skutečnosti. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka závěry jasně ukazují, že se v prodeji automobilů stále ve velkém podvádí. Chce proto, aby se přetáčení kilometrů stalo trestným činem jako v Německu nebo USA.

Z 84 prodejců, které ČOI kontrolovala na konci loňského roku, jich 53 porušilo obecně závazné právní předpisy. Nejhorší výsledky kontroloři zjistili v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde předpisy porušilo 12 ze 13 prodejců. Vzhledem k počtu kontrolních zjištění a jejich závažnosti bude ČOI v kontrolách pokračovat i letos.

Před zahájením kontrol inspektoři spolu se soudními znalci vytipovali v autobazarech i na webových stránkách vozy, u kterých informace budily podezření. Ojetin vytipovali 47, z nichž ke 23 vypracovali znalecké posudky. Nižší počet najetých kilometrů objevili u 12 z nich, deset vozidel bylo bouraných, ačkoli byla nabízena jako nehavarovaná.

Například u vozu Škoda Octavia Combi tachometr ukazoval 138 200 najetých kilometrů, podle znalců byl přitom stav 335 400 až 347 865 kilometrů, tedy více než dvojnásobek.

Podle ředitele ČOI Mojmíra Bezecného jsou zjištění inspektorů velmi závažná. "Upozorňuji, že s podobnými praktikami se mohou spotřebitelé při koupi ojetého vozu setkat, a pokud nebudou vyžadovat úplné informace předem nebo si jejich pravdivost všemi dostupnými prostředky neověří, mohou koupit mnohem opotřebovanější vůz, než na základě údajů poskytnutých prodávajícím očekávali," uvedl Bezecný.

Za méně závažné nedostatky inspekce uložila pět pokut za celkových 21 000 korun. V ostatních případech budou pokuty, případně další opatření, uloženy v rámci dalšího řízení.

Jména konkrétních prodejců inspektoři nezveřejnili. Velké autobazary ale chtějí podle svých prohlášení při boji proti stáčení tachometrů a dalším podvodům spolupracovat. "Celý trh ojetých automobilů je tímto podvodem zcela zdeformovaný, protože stav počítadla ujeté vzdálenosti se stal zcela nedůvěryhodnou veličinou. Problém vidíme i v práci STK, které sice stav tachometru zapisují, ale jeho pravdivost vůbec neprověřují, čímž zmanipulované údaje de facto legalizují," uvedla ředitelka největší tuzemské sítě autobazarů AAA Auto Karolína Topolová.

Další velký prodejce Auto ESA chtěl na svých stránkách zveřejňovat čísla VIN vozidel, která byla odmítnuta k výkupu kvůli stočenému tachometru. Úřad na ochranu osobních údajů to ale nepovolil.