Českou republikou do středy projede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech,

Českou republikou do středy projede zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, Zdroj: ČTK

Dva ze tří konvojů jsou v České republice, příjezd třetího se komplikuje

Do České republiky přijely první dva ze tří konvojů amerických vojáků, kteří se přes Česko vracejí ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Polsko-českou hranici překročily v Náchodě a Bohumíně, v Harrachově zatím ne. Všechny kolony dorazí v jiných časech, než uváděla armáda. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) ale nepředpokládá zásadní změny harmonogramu průjezdu. Na hranicích i podél trasy na americké vojáky čekali příznivci i odpůrci.

Do ČR má přijet zhruba 500 amerických vojáků ve 115 vozidlech, převážně osmnáctitunových obrněných transportérech Stryker a terénních autech Humvee. Kolony míří do Vyškova, Pardubic a Liberce, kde účastníci takzvané Dragounské jízdy přenocují. Jejich cesta přes šest zemí má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruskou agresí vůči Ukrajině.

První vozy tří kolon měly dnes přejet hranice u Bohumína a Harrachova v 10:30, u Náchoda v 11:15. Nakonec jako první dorazil krátce po 10:30 konvoj do Náchoda, u Bohumína čelo další kolony překročilo hranici před 11:00. Třetí konvoj hranici v Harrachově překročí nejdříve ve 14:30, ale spíš později. Podle posledních zpráv je příjezd očekáván okolo 16:00. Americké vojáky zdržují na polské straně lidé, ale nyní si přidaly i technické problémy, které je třeba odstranit.

"Plán nemohl být než kvalifikovaným odhadem," uvedl Stropnický a jako příklad zdržení zmínil poruchu transportéru Stryker u Klimkovického tunelu na severu Moravy. "K dílčím posunům v časech dochází a lze to předpokládat i v příštích hodinách. Zatím ale žádné zásadní změny nepředpokládám," dodal.

Doprovod konvojů si na hranicích přebírá od polských kolegů česká vojenská policie. V Náchodě se za deštivého počasí shromáždilo několik stovek lidí. Byli mezi nimi také odpůrci konvoje s transparenty a megafonem. Se zastánci konvoje s americkými vlajkami a politiky USA se pustili do ostrých slovních potyček, častovali se nadávkami. Na místě jejich debatu mírnili členové policejního antikonfliktního týmu.

Před 14:00 první část náchodského konvoje dorazila do Pardubic, následně přijedou ještě další dvě skupiny, které hranice u Náchoda už také překročily. Celkem konvoj čítá 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel. Před kasárnami v Pardubicích na příjezd Američanů čekalo asi 200 lidí.

Součástí konvoje přes Bohumín je podle informací ČTK celkem 165 vojáků ve 37 vozidlech. U hranic zde americké vojáky vítaly tisíce lidí, kteří stáli na mostech i podél dálnice. Na dálničním přivaděči zastavovala auta, aby řidiči mohli opětovat pozdravy mávajícím Američanům. Lidé je vítali s americkými a českými vlajkami v rukou a mnozí volali welcome, tedy vítejte. Konvoj doprovázejí ostravští motorkáři.

"Hodnotím to velmi kladně, že projíždějí přes naše území. Jsme součástí aliance a tady tahle záležitost se týká i naší republiky. I naši vojáci střeží vzdušný prostor nad Litvou, tak z toho důvodu tam musí být na ochranu před Ruskem i spojenecká vojska," uvedl Petr Adamus z ostravského Klubu vojenské historie. Podle něj je průjezd konvoje také jedinečnou možností vidět americkou vojenskou techniku. "Jsou to naši spojenci, to co předvádí část naší populace, tak je ostuda," řekl k protestům proti průjezdu Američanů.

Příslušníci americké armády se vracejí ze cvičení NATO Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), které se konalo v pobaltských zemích a Polsku. Ve vyškovských, pardubických a libereckých kasárnách se mohou lidé dnes s vojáky setkat a prohlédnout si jejich techniku. V pondělí se všechny tři kolony vydají do Prahy, kde se odpoledne spojí v kasárnách v Ruzyni. Poslední americká vojenská technika směřující na základnu u bavorského Vilsecku by měla podle plánu opustit české území ve středu u Rozvadova.