Francie pátrá po druhé černé skříňce z havarovaného Airbusu

Francie pátrá po druhé černé skříňce z havarovaného Airbusu Zdroj: profimedia.cz

Německo plánuje smuteční mši, Francie pátrá po druhé černé skříňce

Ve Francii na místě úterního pádu airbusu společnosti Germanwings od rána už pátým dnem pokračuje pátrání po druhé černé skříňce a vyzvedávání těl 150 obětí. Německo plánuje na 17. dubna smuteční mši, jíž se zúčastní i kancléřka Angela Merkelová a prezident Joachim Gauck, informovala dnes agentura DPA. 

Ve francouzských Alpách poblíž vesničky Prads-Haute-Bléone se dnes po noční přestávce opět rozeběhla akce záchranářů. Do vzduchu vzlétly helikoptéry, které do těžce přístupného terénu přepravily specialisty s horolezeckým vybavením, kteří na místě nehody sbírají trosky letounu a pátrají po druhé černé skříňce s letovými záznamy. První černá skříňka se zvukovým záznamem z pilotní kabiny se našla už dříve. Pokračuje i práce na identifikaci těl obětí pomocí DNA.

Německo dnes oznámilo, že v katedrále v Kolíně nad Rýnem se 17. dubna uskuteční smuteční mše za oběti katastrofy. Kromě pozůstalých a nejvyšších německých představitelů se jí mají zúčastnit i zástupci dalších zemí, z nichž oběti katastrofy pocházely.

Německá letecká společnost Lufthansa, která provozuje dceřiné aerolinky Germanwings, už v pátek oznámila, že rodinám obětí zaplatí odškodnění. První část kompenzací bude vyplácet okamžitě až do výšky 50.000 eur (1,4 milionu korun), celková suma ale může být mnohonásobně vyšší. Lufthansa dnes ve velkých německých denících otiskla celostránkové vyjádření soustrasti pozůstalým podepsané vedením společnosti. "Nepochopitelná ztráta 150 lidí nás naplňuje nejhlubším smutkem," píše se v něm.¨

Ve francouzských Alpách vyrostl provizorní kamenný pomník k uctění památky obětí havarovaného letounu Airbus A320 společnosti Germanwings.