Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje?

Kouření v hospodě. Kdo koho tady omezuje? Zdroj: Profimedia

Rakousko zakáže od léta kouření ve všech restauracích, kavárnách i barech

Přes vášnivé protesty a odpor některých provozovatelů restaurací, kaváren a barů, zavede Rakousko v létě totální zákaz kouření v těchto zařízeních. Potvrdil to rakouský ministr pro hospodářství, vědu, rodinu a mládež Reinhold Mitterlehner. Informoval o tom web local.at.

Částečný zákaz kouření platí u našich sousedů již od ledna 2009, ale byl provázen rozsáhlým seznamem výjimek. Kouřit se například mohlo v malých barech a kavárnách a větší restaurace mohly mít rozdělené prostory na kuřáckou a nekuřáckou část. S tím má být konec.

Vídeňská vláda argumentuje především nepříznivými zdravotními dopady na obyvatele. Podle odborného časopisu The Lancet vykazuje právě Rakousko jedny z nejhorších statistik v případě kouření. Země je dokonce někdy označována jako „popelník Evropy“.

Nová úprava zákona bude hotova do dvou týdnů, má být rychle schválena a pak brzy uplatněna v praxi. Přechodné období na kompletní zavedení do praxe bude prý stanoveno na jeden rok.

Majitelé restauračních podniků žádají ale po vládě určité kompenzace a to ve výši 100 milionů euro. O tom se pořád jedná.

V Rakousku jsou cigarety o něco levnější než v jiných západních zemích a nižší je i tabáková daň. Proto je podle údajů kouření populární zejména u mladších lidí. Ve věkové kategorii 18 až 28 let prý kouří až polovina Rakušanů a třetina Rakušanek.