Z loupeže 77 milionů korun, která se stala v srpnu 2006 u Slavkova u Brna (na snímku z 9. srpna 2006 kriminalisté ohledávají přepadený vůz bezpečnostní služby), jsou podezřelí tři bývalí policisté.

Z loupeže 77 milionů korun, která se stala v srpnu 2006 u Slavkova u Brna (na snímku z 9. srpna 2006 kriminalisté ohledávají přepadený vůz bezpečnostní služby), jsou podezřelí tři bývalí policisté. Zdroj: ČTK

Z loupeže 77 milionů korun u Slavkova jsou podezřelí tři bývalí policisté

Z loupeže 77 milionů korun, která se stala v srpnu 2006 u Slavkova u Brna, jsou podezřelí tři bývalí policisté. Peníze uloupené z přepadeného vozu bezpečnostní služby se zatím nenašly. Jeden z bývalých policistů je navíc stíhaný za vraždu velitele přepadené dodávky, která se stala zřejmě v březnu 2010. Novinářům to dnes řekl ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Jde o jednu z největších loupeží v ČR.

Při loupeži přepadli 9. srpna 2006 vozidlo bezpečnostní služby Brink's C.L. tři muži oblečení v policejních uniformách. V autě jeli s penězi dva její pracovníci. Aby je přiměli otevřít vůz, útočníci na něj namířili ruční protitankovou střelu. Pak se lupiči zmocnili 77,140.000 korun a odjeli.

"Jednou z verzí je, že velitel vozu byl ve spojení s hlavním organizátorem loupeže. Nyní to prověřujeme," řekl Šlachta. V březnu 2010 bylo oznámeno zmizení velitele vozu. Jeho ostatky se našly minulý týden zahrabané na skládce u obce Drásov na Brněnsku. Totožnost mrtvého by měli potvrdit specialisté do tří týdnů testy DNA.

Spolu se třemi muži podezřelými z loupeže je stíhán i čtvrtý bývalý policista. Ten podle spisu pomáhal šéfovi gangu ukrýt ostatky zavražděného velitele vozu.

Organizátorovi loupeže hrozí za přepadení a vraždu výjimečný trest, tedy až doživotí. Dalším dva jeho údajní komplicové by mohli za mřížemi kvůli loupeži strávit až 15 let vězení. Bývalý policista, jenž pomáhal s ukrytím těla, je stíhán za nadržování, za které jej může poslat soud až na čtyři roky do vězení.