Helal Uddin (vpravo) a Anowar Hosaain

Helal Uddin (vpravo) a Anowar Hosaain Zdroj: Facebook

Podivnosti v Libyi: Čech je v zajetí, propuštění Bangladéšané tvrdí, že je neunesl Islámský stát

Zatímco české ministerstvo zahraničí i prezident Miloš Zeman tvrdí, že padesátiletého Pavla Hrůzu unesli 6. března v Libyi teroristé z Islámského státu, tak diplomaté z Bangladéše po včerejším propuštění svých dvou krajanů říkají, že je zajal společně s Hrůzou někdo jiný. 

Ozbrojenci unesli z ropného pole v libyjském Al-Gahní první březnový týden celkem 9 lidí, při útoku zabili také 11 ochránců objektů. Unesený Čech i další tam pracovali pro rakouskou společnost VAOS. Česká diplomacie přispěchala s tvrzením, že únosci jsou z Islámského státu, přestože k činu se nikdo nepřihlásil. Navíc nejznámější anglicky psané bangladéšské noviny The Daily Star přinášejí dnes jinou výpověď.

„Potvrzuji, že naše občany Helala Uddina a Mohammada Anowara Hossaina neunesli bojovníci Islámského státu. Byli uneseni jinou libyjskou povstaleckou milicí,“ řekl Ashraful Islam, konzul Bangladéše v Tripolisu.

Bangladéšané byli podle všeho propuštěni proto, že jsou to muslimové. O osudu dalších sedmi unesených nejsou zatím informace. Týká se to i Čecha Pavla Hrůzy. Ale po propuštění Bangladéšanů existuje naděje, že kontakt s únosci byl už navázán.

Oba Bangladéšané jsou převáženi do Tripolisu, včera byli v nemocnici v 700 kilometrů vzdáleném pobřežním městě Syrta. Jenže to ovládají džihádistické skupiny, které se skutečně k Islámskému státu hlásí.

V případě je tak pořád hodně nejasností.