Airbus A320

Airbus A320 Zdroj: EPA

Na jihu francouzských Alp se zřítil Airbus. Na palubě bylo 150 lidí

Na jihu francouzských Alp se dnes zřítil letoun Airbus A320, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní bezpečnostní zdroje. Podle médií bylo na palubě 150 osob a úřady se obávají, že nikdo nepřežil. Šlo o let společnosti Germanwings, filiálky německé Lufthansy, který mířil z Barcelony do Düsseldorfu.

Vrtulníky francouzské policie již objevily trosky airbusu, který se zřítil mezi obcemi Digne-les-Bains a Barcelonnette nedaleko Itálie.

Mezi cestujícími podle Hollandea byli Španělé, Němci a nejspíš i Turci. Nehodu nepřežil nikdo ze 150 pasažérů na palubě. Podle deníku Le Figaro to oznámil francouzský státní tajemník pro dopravu Alain Vidalies. Franzouzská policie, která se již dostala na místo pádu letadla to potvrdila. Těla obětí a trosky stroje jsou podle policie rozesety v těžkém horském terénu. Zasahující záchranné čety nejprve budou sbírat těla mrtvých a pak trosky letounu.

"Nikdo nepřežil," řekl francouzský vládní činitel, podle kterého letadlo vyslalo nouzový signál v 10:47 SEČ, když bylo ve výšce 1,5 kilometru. To byla podle něj nenormální situace. K havárii prý došlo krátce poté.

Hlášení stavu nouze ale například francouzské generální ředitelství pro civilní dopravu popírá s tím, že o vyhlášení poplachu rozhodlo místní oddělení řízení leteckého provozu poté, co s posádkou letounu ztratilo kontakt.

O příčinách neštěstí se zatím nikdo moc neodvažuje spekulovat. Francouzský premiér Manuel Valls řekl v parlamentu, který věnoval obětem neštěstí minutu ticha, že "v této chvíli nemůže být vyloučena žádná hypotéza".

Lufthansa uvedla, že zatím o nehodě nemá informace. Podobně se vyjádřila i jeji dceřinná společnost Germanwings.

České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi dnešního leteckého neštěstí v jižní Francii byli čeští občané. ČTK to řekla mluvčí české diplomacie Michaela Lagronová. Zastupitelské úřady to podle ní stále prověřují. Na jejich krizové linky se ale podle mluvčí dosud neobrátili žádní Češi, kteří by pohřešovali své blízké.

Letoun vzlétl z Barcelony v 10:00 SEČ a z radarů se ztratil nad Francií kolem 10:45 SEČ. Podle záznamu letoun během 9 minut ztratil výšku a zřítil se v hornatém terénu jižních Alp.

Počasí v oblasti Alp, kde stroj spadl, bylo dobré. Příčiny tragédie, na jejíž místo se vypravil francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve, jsou zatím nejasné.

Na průběh osudného letu se můžete podívat na tomto odkazu.