Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Archív

Džihádisté se snaží dostat do Evropy jako političtí uprchlíci. Je to mimořádně nebezpečné

Gilles de Kerchove, belgický šéf protiteroristického odboru Evropské unie, v minulých dnech varoval všechny členské státy před pronikáním islamistických radikálů na náš kontinent. Podle něj se někteří džihádisté ve svých snahách proniknout do Evropy vydávají za politické uprchlíky. Je to mimořádně nebezpečné a mohlo by to vést až k teroristickým útokům. Informoval o tom web thelocal.at.

De Kerchove upozornil v rozhovoru pro Eurostat na to, že v minulém roce požádalo o politický azyl v Evropě více než 50 tisíc lidí, což bylo v případě politických uprchlíků o více než 44 procent více než v roce 2013. A pětinu z toho tvořili Syřané, které ze země vyhání nekončící občanská válka.

„Musíme být opatrní, protože je relativně snadné vstoupit do Evropské unie jako politický běženec. Když se pak několik džihádistů připojí k proudu uprchlíků, nikdo to v podstatě nemůže poznat,“ řekl de Kerchove minulý pátek.

Problémem podle odborníků také je, že dnes jsou jen na Blízkém východě či v severní Africe stovky radikálních islamistických skupin. A některé se snaží rozšířit pole své působnosti právě i do Evropy.