Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Česku je na školách méně šikany než jinde v Evropě. Tvrdí to údaje OECD

Pokud bychom posuzovali šikanu (mimo její modernější kyberformu, která se nehodnotila) podle údajů, které se nacházejí v nedávno vydané zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), tak je na tom Česko velmi dobře. Dá se ale podobným údajům věřit? Doufejme, že ano.

Zpráva, přestože byla zveřejněná v letošním roce, vznikla na základě údajů shromážděných za roky 2009 a 2010 Světovou zdravotnickou organizací. Děti ve věku 11, 13 a 15 let byly dotazovány, zda zažily šikanu ve škole alespoň dvakrát v posledních několika měsících. Přestože jsou údaje několik let staré, je málo pravděpodobné, že se na nich něco zásadního změnilo. A přinášejí hodně zajímavé výsledky i v případě České republiky.

Nejvíce šikany v případě chlapců například podle zprávy zažívají děti v Rakousku. Ve věkové kategorii 11 až 15 let to byla více než pětina chlapců u našich sousedů. Poměrně vysoká čísla vykazují i Estonsko, Rusko, Belgie či Portugalsko.

Naopak nejméně šikany je údajně ve švédských školách, tam ji zažilo při tomto srovnání pouze 4 procenta dospívajících chlapců.

Česko se svými 5 procenty patří mezi nejlépe hodnocené země, společně s Itálií. Méně šikany bylo zaznamenáno i na Islandu či v Dánsku.

Tak alespoň v něčem je naše země hodnocena spíše kladně. I když i těch pět procent je poměrně dost, protože se to dotýká konkrétních osudů mnoha dětí, které pořád trpí.

OECD momentálně sdružuje 34 vyspělých zemí světa. A má dva kandidátské státy – Rusko a Kolumbii.