Paříž

Paříž Zdroj: profimedia.cz

V Paříži je kvůli znečištění městská doprava zdarma, pojede jen každé druhé auto

Obyvatelé a návštěvníci Paříže mají od soboty městskou hromadnou dopravu zdarma. Dočasné opatření se zavedlo s cílem omezit automobilovou dopravu poté, co metropoli sužuje mimořádné znečištění ovzduší, uvedla místní média. Navíc v pondělí bude smět do ulic jen každé druhé auto.

Úřady zavedou takzvanou střídavou dopravu, kdy budou smět v daný den jezdit auta jen s lichým či sudým číslem poznávací značky. Radnice chtěla toto opatření zavést už od víkendu, ale vláda to zamítla. Jenže v sobotu se situace nezlepšila.

"Nebudeme otravovat lidi, pokud si to znečištění nevyžaduje," tvrdila ministryně pro životní prostředí Ségolene Royalová, bývalá partnerka prezidenta Hollanda. Její postoj odsoudili ekologové i část Pařížanů. Nakonec musela ustoupit, ale svým postojem nepomohla socialistické vládě, přitom v neděli jsou v zemi regionální volby.

Smog trápí francouzskou metropoli a její okolí od středy, odkdy je proto omezena omezily maximální povolenou rychlost na silnicích o 20 kilometrů v hodině v celém regionu Ile-de-France. Úřady také doporučují, aby se děti, staří a nemocní lidé zdrželi fyzické námahy.

Podobná situace byla v oblasti již 1. ledna a 12. února. Znečištění ovzduší způsobuje především silniční doprava, zvlášť vozidla s naftovými motory, stejně jako topení a zemědělské hnojení, uvedlo sdružení Airparif, které je pověřeno kontrolou kvality vzduchu v Ile-de-France.