Tunis

Tunis Zdroj: EPA

Při útoku na tuniské muzeum zahynulo 19 lidí, z toho 17 cizinců

Při teroristickém útoku na budovu muzea v centru tuniské metropole zahynulo dnes 19 lidí, z toho 17 zahraničních turistů, oznámil tuniský premiér. Oběti podle něj pocházely z Polska, Německa, Španělska a Itálie. České velvyslanectví v Tunisu ČTK řeklo, že zatím nemá informace, zda se mezi oběťmi nacházejí čeští občané.

Teroristé zabili přinejmenším sedm cizinců a jednoho Tunisana už na počátku útoku na budovu muzea Bárdá, která se nachází nedaleko sídla tuniského parlamentu. Několik desítek lidí pak zadržovali v budově muzea. Speciální zásahová jednotka tuniské policie po dvou hodinách rukojmí osvobodila. Při akci údajně zneškodnila dva útočníky. Zahynul také jeden policista. Přinejmenším 22 turistů a dva Tunisané byli během celé akce zraněni.

V Tunisku nyní nejsou žádní čeští turisté, kteří by do země jeli s tuzemskou cestovní kanceláří. "České CK v tomto týdnu vypsané poznávací zájezdy nemají," uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Sezóna pobytových zájezdů ještě nezačala, první charterové lety odletí z ČR na konci dubna.

Podle premiéra Sída se na přípravě teroristickém útoku podílelo až pět lidí. "Dva se zúčastnili operace a byli zabiti. Těmto dvěma pomáhali další dvě nebo tři osoby," uvedl. Útočníci podle premiéra chtěli útokem na turisty zasáhnout tuniské hospodářství. Teroristický čin je prý důsledkem úspěšného boje proti radikálům v Tunisku, kteří se dostávají do úzkých.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová už ale z autorství atentátu obvinila radikály z organizace Islámský stát.

Útok už odsoudil francouzský prezident François Hollande i premiér Manuel Valls, který útok označil za teroristický čin a vyslovil podporu tuniskému lidu. Podobná slova volil i italský premiér Matteo Renzi. Předseda Evropské Rady Donald Tusk zdůraznil, že "EU a Tunisko se nenechají terorismem zastrašit".

Muzeum patří k nejnavštěvovanějším místům v Tunisu. Poskytuje přehled o dějinách Tuniska a nachází se tam jedna z největších světových sbírek římských mozaik.

Tunisko bylo první zemí, kde se lidé začali bouřit proti své vládě a tamní události zahájily takzvané arabské jaro, které pak pokračovalo v roce 2011 v dalších státech. Ačkoli Tunisko z revolučních událostí vyšlo jako jedna z nejstabilnějších zemí, v poslední době média upozorňují, že několik tisíc Tunisanů odešlo bojovat pod vlajkou Islámského státu do Sýrie a Iráku. V Tunisku dlouhodobě působí extremisté napojení na Al-Káidu a země má potíže na libyjské hranici, přes kterou přicházejí radikálové z rozvrácené Libye.