Egypt

Egypt Zdroj: Profimedia

Pozor! Egypt zpřísní vízové podmínky pro individuální turistiku, cestovek se to netýká

Egypt, velmi populární cíl i pro české turisty, zpřísní vízové podmínky pro individuální turistiku. S odvoláním na ministerstvo cestovního ruchu o tom informovala agentura DPA. Jednotlivci napříště už nedostanou vízum po příletu do Egypta, ale budou o něj muset požádat už ve vlasti. Pro organizované zájezdy se ale dosavadní podmínky nemění.

Egypt začíná po propadu zájmu kvůli politické situaci po roce 2011 návštěvníky opět lákat. Oblíbený je také u českých turistů, ti však jezdí hlavně s cestovními kancelářemi a vízy proto mít problémy nebudou.

Změněné podmínky budou platit už od 15. května. Dosud mohli turisté, kteří cestovali na vlastní pěst, získat vízum pro vstup do země po příletu přímo na letišti. Napříště budou muset jednotlivci o vízum požádat už na egyptském velvyslanectví ve své vlasti.

Podle bezpečnostních složek nejnovější krok pramení z potřeby dát egyptským zpravodajským službám více času, aby prověřili jednotlivce, kteří zemi chtějí navštívit. Egypt se v posledních měsících potýká se závažnými bezpečnostními problémy, které souvisejí zejména s násilnostmi, jež mají na svědomí islamisté operující na Sinajském poloostrově.

"Systém zůstane nezměněn pro turistické skupiny, které mohou získat víza na letištích. Jednotlivci je ale budou muset obdržet předem na ambasádách," uvedl mluvčí egyptského ministerstva zahraničí. "Toto rozhodnutí bude mít jen velmi malý dopad. Turistický průmysl je závislý na velkých skupinách, které do země přivezou cestovní kanceláře," doplnila ho Raša Azajzíová z ministerstva pro cestovní ruch.

Do Egypta jezdí podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur drtivá většina českých turistů s cestovní kanceláří, individuálních návštěvníků je minimum. V roce 2013 počet turistů z ČR dosáhl 122 000. Letos asociace očekává nárůst v řádu desítek procent.

V důsledku neklidné politické situace po revoluci v roce 2011 počet zahraničních turistů v zemi výrazně poklesl. Mírné oživení Egypt zaznamenal až v minulém roce, kdy počet turistů stoupl na 9,9 milionu z 9,5 milionu v roce 2013. Před svržením režimu prezidenta Husního Mubaraka v roce 2010 do země přijelo 14,7 milionu turistů.