Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

Překvapení v Izraeli: Volby jasně vyhrál premiér Netanjahu, třetí jsou arabské strany

O izraelských parlamentních volbách se psalo jako o referendu o premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi. Tvrdilo se, že předseda vlády hraje vabank. Také včerejší večerní povolební odhady ukazovaly na mimořádně těsný výsledek. Jenže hlasování nakonec jasně vyhrál pravicový Likud premiéra Netanjahua, druhá skončila středolevicová koalice Sionistický svaz.

Po sečtení zhruba 95 procent hlasů bude mít Likud ve 120členném parlamentu 29 křesel, zatímco svaz 24, napsal list The Jerusalem Post. Netanjahu se ještě v úterý večer před zveřejněním dílčích výsledků prohlásil za vítěze.

Povolební odhady izraelských televizí se shodly na mimořádně těsném výsledku, kdy oběma soupeřícím uskupením připsaly 27 poslanců, případně o jedno křeslo více ve prospěch Likudu. Takřka konečné výsledky ale ukazují, že Netanjahu svého středolevého rivala porazil s náskokem téměř pěti procentních bodů, když získal přes 23,2 procenta hlasů.

Podle průběžně zveřejňovaných výsledků centrální volební komise se třetí nejsilnější stranou vůbec poprvé v historii země stala Společná kandidátka sestavená ze čtyř arabských stran, která získala 14 křesel.

Sionistický svaz i strana Likud již v úterý zahájily jednání o možné koalici.

Svaz tvoří labouristé Jicchaka Herzoga a strana Pohyb Cipi Livniové. Podle dřívějších spekulací se mohou spolehnout na podporu strany Budoucnost existuje bývalého ministra financí Jaira Lapida, levicovou stranu Merec a některé zástupce arabských stran. Hercog v prohlášení uvedl, že vyvine veškeré úsilí, aby vytvořil širokou koalici bez Netanjahua a Naftaliho Bennetta.

Netanjahua mohou podpořit naopak strany Židovský domov Naftaliho Bennetta, ultrakonzervativní náboženská strana Šas a rovněž Izrael je náš domov ministra zahraničí Avigdora Liebermana. Pomyslným jazýčkem na vahách může být nová středopravicová strana Kulanu (hebrejsky Všichni), napsala agentura AP. Koalice musí mít většinu 61 hlasů ve 120členném parlamentu.