V Moskvě vzplanula zvonice slavného Novoděvičího kláštera

V Moskvě vzplanula zvonice slavného Novoděvičího kláštera Zdroj: ČTK

V centru Moskvy vzplanula zvonice slavného Novoděvičího kláštera

V centru Moskvy v neděli večer vzplanula zvonice slavného Novoděvičího kláštera. Podle hasičů začalo hořet lešení, které vyrostlo kolem sedmdesát metrů vysoké věže kvůli nezbytným opravám a restaurátorským pracím. Zástupce ministerstva pro mimořádné situace podle agentury Interfax uvedl, že oheň se podařilo ještě před půlnocí moskevského času (22:00 SEČ) dostat pod kontrolu a že památka žádné větší škody neutrpěla.

Architektonickou památku z konce 17. století, největší svého druhu v hlavním městě, hasilo podle agentury RIA Novosti 16 přivolaných hasičských vozů a stovka hasičů.

Oheň zachvátil vrchní část zvonice, která klášter zdobí od roku 1690. Plameny byly podle médií vysoké 30 až 70 metrů. Kromě zvonice vzplanuly i provizorní domky stavbařů a okolní okrasné stromy. Při požáru se podle agentury TASS nikdo nezranil.

Novoděvičí klášter, založený v první polovině 16. století, je uveden na seznamu světových památek UNESCO. Areál je znám zejména okolním hřbitovem, kde našli poslední odpočinek mnohé známé osobnosti ruských a sovětských dějin.