Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

OBSE na Ukrajině? Musí mít volnost a bezpečí, shoduje se NATO

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg v úterý na tiskové konferenci zdůraznil důležitost mise Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE). Vyjádřil přání, aby pozorovatelům byl umožněn přístup všude, kde bude třeba, a také osobní bezpečnost. Připomněl tak stále nenaplněnou část minských dohod, které dojednala německá, francouzská, ukrajinská a ruská strana před třemi týdny v Minsku.

O tom, že minské dohody a příměří byly po střetu u Debalceve porušeny, nelze pochybovat. Existují však části dohody, které ještě ani nedošly svého naplnění, upozornil včera Stolenberg v sídle aliančního velitelství v Casteau v Monsu. NATO podle Stoltenberga podporuje prosazení únorové dohody z Minska. Klíčem k tomu je ale podle něj také zlepšení dohledu nad dodržováním příměří. „Proto musíme posílit pozorovatelskou misi OBSE a podpořit ji, když žádá další informace, svobodu pohybu a bezpečnostní záruky,“ prohlásil generální tajemník aliance. NATO podle Stoltenberga sleduje přesuny těžké techniky i bojovníků od linie konfliktu na východě Ukrajiny. „Nejsme ale schopni určit, kam se přesouvají - zda zpět či někam na jiná místa,“ doplnil. Důvodem je kromě jiného stále nedostatečný přístup mezinárodních pozorovatelů na úsek rusko-ukrajinské hranice pod kontrolou separatistů, který dnes vrchní velitel spojeneckých sil Phillip Breedlove označil za „doširoka otevřený“.

Aliance dlouhodobě uvádí, že proruští povstalci na východě Ukrajiny se těší všestranné ruské pomoci a podpoře. Moskva ale tato obvinění i doklady své vojenské přítomnosti, které předkládají západní a ukrajinští politici i média, trvale popírá. Breedlove a Stoltenberg dnes odmítli informace německých médií, že podle názoru německých tajných služeb vrchní velitel evropských aliančních sil nadsazoval údaje o míře ruského zapojení do konfliktu. Breedlove zdůraznil, že na spojenecké zpravodajské činnosti má nyní podíl 33 zemí, které ne vždy dosahují naprosté shody.

Stoltenberg jej doplnil, že demokratická debata a různé názory jsou alianční silou a nikoliv slabostí. V souvislosti s nedávným prohlášením předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera o možnosti vzniku společné evropské armády dnes Stoltenberg připomněl, že 22 z 28 členů NATO jsou též členy EU. "Zdůrazňuji potřebu vyhnout se zdvojování a vyzývám Evropu, aby se vše, co udělá s aliancí doplňovalo. Musíme pracovat společně," řekl. Breedlove jej v této souvislosti doplnil připomínkou potřeby rozumného vynakládání už tak omezených finančních prostředků na obranu.